ÜLEVAADE ⟩ Millised on Eesti uued poliitarengud?

Copy
Valitsuskriisi päev riigikogus peale peaminister Jüri Ratase tagasiastumist. Foto: Sander Ilvest
Valitsuskriisi päev riigikogus peale peaminister Jüri Ratase tagasiastumist. Foto: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Kui peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) teisipäeva ööl vastu kolmapäeva peaministri ametikohalt tagasi astus, leidis ta, et koalitsiooni lagunemisel oleks mõistlik ka abieluteemaline rahvahääletus ära jätta. Milliste tulemusteni jõuti kolmapäeval ja mida toob neljapäev? 

Mida arvasid asjaosalised? 

Ajakirjanik Elo Mõttus-Leppik rääkis Isamaa juhi Helir-Valdor Seederi, keskerakondlase Mailis Repsi, Reformierakonna juhi Kaja Kallase ning EKRE juhtpoliitikute Martin ja Mart Helmega.

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

President tegi Kaja Kallasele ettepaneku valitsuse moodustamiseks

Neljapäevase istungiga algab ühtlasi kahenädalane periood, mille jooksul president Kersti Kaljulaid peab uuele peaministrikandidaadile ettepaneku tegema, ent ettepaneku valitsuse moodustamiseks tegi ta Reformierakonna esinaisele Kaja Kallasele juba kolmapäeval. 

«Meil pole praegu aega oodata formaalsete tähtaegade kukkumisi. Meil pole aega venitada,» selgitas ta.

Kuna Kallas kolmapäeval kohtumisele ei läinud, siis lepiti kohtumine kokku neljapäeva hommikuks kell 10. 

Foto: Madis Veltman

Tõenäoline tulem: Reformierakonna ja Keskerakonna kaksikliit

Senine peaministripartei Keskerakond soovib koalitsiooni moodustada Reformierakonna ning Isamaaga, sõnas erakonna aseesimees Mailis Reps. Ta lisas, et koostöö EKRE-ga on olnud konarlik ja «ei ole saladus, et mitmed fraktsiooni liikmed on üsna väsinud skandaalidest».

Isamaa, keski ja oravate võimuliit on siiski ebatõenäoline, kirjutas Postimees, sest Keskerakonnal ja Reformierakonnal on kahepeale kokku 59 häält - Reformierakonna jaoks ei annaks Isamaa võimuliidule erilist väärtust. 

Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Abieluhääletuse eelnõu põrus

Möll riigikogu infotunnis jätkus õhtuni, kus lahati nädalavahetusel põhiseaduskomisjoni koosolekutel toimunut ja selgitati tagamaid, miks kellegi mikrofon kinni pandi või mis eesmärgiga esitati muudatusettepanekuid. 

Kuigi Andrei Korobeinik (KE) tegi ettepaneku lõpphääletus päevakorrast välja jätta, ei nõustunud sellega EKRE fraktsioon ning Anti Poolamets (EKRE) jätkas eelnõu tutvustamisega. Küll oli kõhklusi, kas hääled ikka kokku tuleks, sest Keskerakond lahkus enne lõpphääletust ega jõudnud kohale ka vaheaja lõpuks. Lõpuks ilmneski, et eelnõu toetust ei leia ja selle poolt hääletas vaid 26 saadikut. 

«Pidu ei ole läbi, kuni pole paks naine laulnud»

EKRE esimehe Martin Helme sõnul jättis Keskerakond veel hommikul mulje, justkui kavatsetakse üheskoos edasi minna. Samuti leidis ta, et valitsus ei lagunenud mitte järjekordse skandaali, vaid uurimisorganite ajastatud sõu tõttu. Siiski leidis Helme, et «pidu ei ole läbi, kuni pole paks naine laulnud» ning et pall on nüüd Keskerakonna käes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles