Peaminister astus tagasi. Mis saab edasi? (11)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Tallinnas Stenbocki majas on töötanud ka hulk lõunaeestlasi.
Tallinnas Stenbocki majas on töötanud ka hulk lõunaeestlasi. Foto: Peeter Langovits

Täna hommikul kell 8 viis peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas Kadriorgu president Kersti Kaljulaidile avalduse oma tagasiastumise kohta valitsusjuhi ametist. 

Kui peaminister tagasi astub või kui teda umbusaldatakse, siis üldjuhul kukub ka valitsus.

Pärast peaministri lahkumisavaldust teeb president järgmisele erakonnale ettepaneku valitsus moodustada. Tõenäoliselt on selleks erakonnaks viimastel riigikogu valimistel kõrgeima tulemusega erakond, Reformierakond. 

Seejärel asub presidendilt ettepaneku saanud erakond koalitsiooni moodustama. Ehk siis tõenäoliselt on Kaja Kallasel valik, kas ta teeb kolmik- või kaksikliidu. Kuigi võimalikud on kõik kombinatsioonid, siis on Reformierakond korduvalt öelnud, et EKREga nad koostööd ei tee.

Kui täna öösel oleks Keskerakond oma praeguste valitsuspartneritega läbi rääkinud ja otsustanud peaministritoolil inimest vahetada, siis oleks ka see plaan võimalik. Kuid Postimehele teadaolevalt sellist sammu astutud veel ei ole.

Kuni uue valitsuse ametisse nimetamiseni püsib senine valitsus, kuid hea tava järgi ei langeta nad enam riigielu oluliselt muutvaid otsuseid.

Kui presidendi ettepaneku saanud uus peaministrikandidaat on teiste erakondadega läbi rääkinud, siis siirdub ta presidendi juurde, kes nimetab tema ja uue valitsuse ametisse otsusega, mis avaldatakse Riigi Teatajas.

Uus vabariigi valitsus annab riigikogu ees ametivande, mille sisuks on: «Asudes täitma Vabariigi Valitsuse liikme kohustusi, olen teadlik, et kannan selles ametis vastutust Eesti Vabariigi ja oma südametunnistuse ees. Tõotan pühalikult jääda ustavaks Eesti Vabariigi põhiseaduslikule korrale ning pühendada oma jõu eesti rahva heaolu ja tuleviku kindlustamisele.». Suulise ametivande annab peaminister ja seejärel kirjutavad vande tekstile alla kõik uue valitsuse liikmed. 

Mis saab abielureferendumist? Praegustel andmetel see veel toimub, kuid esitajatel on võimalus see tagasi võtta. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles