VIDEO JA FOTOD ⟩ Peaminister Jüri Ratas astub tagasi (79)

Postimees
Copy

Peaminister Jüri Ratas kinnitas pärast riigikogus tunde kestnud Keskerakonna juhatuse koosolekut, et astub ametist tagasi ja seda Porto Franco kahtlaste rahaasjade tõttu. Samuti leiab ta, et oleks mõistlik, kui rahvaküsitluse teema kolmapäeval hääletusele enam ei lähe. 

Peaminister Jüri Ratas tänas oma tagasiastumiskõnes Eesti rahvast, poliitikuid ja koalitsioonipartnereid nelja aasta eest, mil ta sai enda sõnul teenida Eestit, aidata kaasa elujärje parandamisele ning rahvusvahelise pildi tugevdamisele. 

«Poliitikas tuleb keeruliste olukordade lahendamiseks teha väga raskeid valikuid. Tegin täna väärtuspõhise otsuse astuda kujunenud olukorras Eesti Vabariigi peaministri kohalt tagasi. See otsus sündis nõupidamistes Eesti Keskerakonna juhatuse ja Riigikogu fraktsiooniga ning lähimate ametikaaslastega. Võimalikke lahendusi oleks kindlasti erinevaid, kuid õige tundus neist ainult üks,» ütles Ratas.

Keskerakonna esimees tõdes, et selle otsusega on ka valitsuse eluiga läbi saanud. «Selle avaldusega on see koalitsioon lõppenud. Viin hommikul presidendile kinldasti ka tagasiastumisavalduse. Isamaale olen teatanud oma otsusest. Olen püüdnud kätte saada ka EKRE esimeest, aga on aru saada, et inimene magab - saatsin vastava sõnumi.»

Ratase sõnul on uue valitsuse üle veel vara spekuleerida. «Keskerakond arvestab võimalusega olla Eesti poliitikas nii opositisoonis kui ka koalitsioonis. Ma arvan, et täna öösel neid otsuseid ei tehta.»

Peaminister lisas, et astus tagasi Porto Franco kahtlaste rahaasjade tõttu. «Määravaks sai see, et arvestades kogu seda olukorda ühiskonnas ja eilset otsust, mis tõi välja kahtlustuse erakonnale ja peasekretärile, siis see on koht, kus tuleb võtta vastutus. Näidata väga kõrget poliitilist kultuuri. Ma ei tea kui sageli on kahtlustuse hetkel selliseid samme tehtud.»

Ratase sõnul on Keskerakonda veel vara süüdi mõista. «Täna avalikuks saanud riigiprokuratuuri esitatud kahtlustus ei tähenda veel seda, et keegi oleks kindlasti süüdi, kuid paratamatult heidavad need kõigile asjaosalistele tõsist varju. Sellises olukorras tundub ainuõige, et annan enda tagasiastumisega võimaluse kõigile asjaoludele häirimatult valgust heita ja selgusele jõuda. Poliitilise ja ühiskondliku rahu tingimustes.»

Ratas lisas, et on veendunud, et uurimisasutused teevad oma tööd professionaalselt ning selgitavad ka selles juhtumis välja tõe.

Peaminister sõnas, et tema ei olnud Porto Franco kahtlase rahastamisest teadlik: «Poliitilise vastutuse võtmisest hoolimata saan täie südamerahuga öelda, et ma pole peaministrina teinud ühtegi pahatahtlikku ega teadlikult valet otsust. Olen täna suhelnud nii riigi peaprokuröri kui kaitsepolitsei peadirektoriga, kes mõlemad kinnitasid, et neil pole minu suhtes kahtlustusi. Valitsusjuhina ei tundnud ma ka Porto Franco kaasuses, et ükski minister või erakond oleks püüdnud valitsuse langetatud otsuseid ebaseaduslikus suunas mõjutada. Tuginesime neis KredExi tehtud ettepanekule ning antud laenu tingimused olid igati võrreldavad eelnevalt näiteks Tallinki osas tehtud otsusega.»

«Keskerakonna esimehena võin samuti täie siirusega kinnitada, et ma pole erakonda juhtides teinud ega heaks kiitnud ühtegi õigust ega õiglustunnet riivavat tegu. Loomulikult tuleb mul erakonna esimehena kanda vastutust ka selle eest, et antud küsimus saaks ühese, selge ja õiglase lahenduse,» ütles Ratas lõpetuseks.

Ent mis saab referendumist? «Selge on see, et kui koalitsioon on lõppenud, siis suuri poliitilisi otsuseid enam ei tehta,» nentis Ratas. «Selleks on vaja panna kokku uus koalitsioon ja uued põhimõtted. Ma arvan, et mõistlik on see, et see päevakorra punkt ei lähe hääletusele,» sõnas ta. 

Ratas ei nõustu, justkui Keskerakonna rahamured kasvaksid. «Kui vaadata eelmise aasta lõpu seisu rahavooliselt, siis see oli sel sajandil vaat et ainus kord, kus me oleme lõpetanud nullis või plussis,» selgitas ta ja lisas, et kulude kontrolli alla saamine ja eelarvega toime tulemine eeldaks erakonnasiseseid reforme. «Erakond tuleb sellega toime, erakond kindlasti läheb siit edasi ja omab tugevat programmilist ja poliitilist platvormi,» ütles ta.

Ratas: tehtud sai oi kui palju

«Kui me räägime regionaalpoliitikast, sotsiaalvaldkonnast, hariduspoliitikast - olen jätkuvalt uhke, et Keskerakond täitis oma valimislubadusi,» sõnas ta. 

«Mäletan, et see 7 eurot pensionitõusu, nüüd see aasta 20 eurot erakorralist pensionitõusu, hariduse ja teaduse rahastus 1 protsent,» loetles Ratas. «Me oleme näidanud väga tugevat toetust kohalikele omavalitsustele ja regionaalpoliitikale.»

«Mul on hea meel, et Eesti inimesed on hakanud tagasi pöörduma Eestisse, mida näitavad viimase 4-5 aasta andmed: Eesti elanike arv kasvab,» lisas Ratas.

«Ma arvan, et me oleme suutnud ühiskonna sidusust ja tugevust tegelikult ehitada päris palju, et inimesed tunneksid, et siin on turvaline elada ja siia on turvaline tagasi pöörduda.»

Kommentaarid (79)
Copy
Tagasi üles