Põhiseaduskomisjon mõistis iseseisvuse vastased muudatusettepanekud hukka (45)

Brita-Maria Alas
Copy
Kaja Kallas viis rahvahääletuse muudatusettepanekud põhiseaduskomisjoni.
Kaja Kallas viis rahvahääletuse muudatusettepanekud põhiseaduskomisjoni. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Põhiseaduskomisjon võttis laupäevasel erakorralisel istungil vastu avalduse, milles mõistab hukka Eesti Venemaa koosseisu viimist ja Saaremaa loovutamist Lätile puudutavad muudatusettepanekud. Pühapäeval kell 12 jätkatakse erakorralisel koosolekul abieluteemalise hääletuse eelnõu ettevalmistamisega. 

«Riigikogu liikmed peavad oma töös lähtuma Riigikogu liikme ametivandest ja põhiseadusest. Põhiseaduse § 2 sätestab, et Eesti riigi maa-ala, territoriaalveed ja õhuruum on lahutamatu ja jagamatu tervik,» seisab avalduses.

Komisjon mõistis hukka nii reformierakondlaste Urmas Kruuse, Ants Laaneotsa ja Jüri Jaansoni muudatusettepaneku «Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui Eesti Vabariik kuuluks Venemaa koosseisu?» kui ka Jüri Jaansoni ja Valdo Randpere esitatud «Kas Saaremaa tuleks loovutada Läti Vabariigile?».

Riigikogu liikmete muudatusettepanekud, mis puudutavad Eesti Venemaa koosseisu viimist ja Saaremaa loovutamist Lätile ei ole komisjoni hinnangul kooskõlas Riigikogu liikme ametivande ega parlamendiliikme hea tavaga. Ühtlasi kahjustavad kõnealused muudatusettepanekud Eesti rahvusvahelist mainet. 

«Kutsume üles neid esitanud saadikuid nimetatud ettepanekute eest vabandama. Mõistame sellise tegevuse põhiseaduskomisjoni poolt hukka,» lisati avalduses.

Avaldust toetasid Anti Poolamets, Heiki Hepner, Martin Repinski, Marko Šorin (Andrei Korobeiniku asendusliige), Tõnis Mölder (Maria Jufereva-Skuratovski asendusliige) ja Kalle Grünthal.

Riigikogu liikmed Urmas Kruuse, Ants Laaneots ja Jüri Jaanson on oma muudatusettepaneku, küsimusega «Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui Eesti Vabariik kuuluks Venemaa koosseisu?» tagasi võtnud.

Abielureferendumi eelnõu teine lugemine on kavandatud 13. jaanuariks. Eelnõu näeb ette panna 2021. aasta 18. aprillil korraldatavale rahvahääletusele muu riigielu küsimus: «Kas abielu peab Eestis jääma mehe ja naise vaheliseks liiduks?». Eelnõule esitati tähtajaks 9317 muudatusettepanekut.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles