Maripuu umbusaldamine võib homme käiku minna

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
keskerakond loodab, et Maripuu aeg sotsiaalministeeriumis saab täis.
keskerakond loodab, et Maripuu aeg sotsiaalministeeriumis saab täis. Foto: Peeter Langovits

Keskfraktsiooni juhi Vilja Savisaare kinnitusel on neil tänaseks koos nii palju allkirju, et saavad homme sisse anda sotsiaalministri Maret Maripuu umbusaldusavalduse.

«Täna õhtuks me loodame kätte saada kõik hääled, mida ootame,» ütles riigikogu Keskfraktsiooni juht Vilja Savisaar Postimees.ee'le.

Ta ei soostunud ütlema, kui palju hääli hetkel koos on, kuid kinnitas, et neist piisab umbusaldushääletuse sisseandmiseks. Selleks on vaja vähemalt 21 saadiku allkirja.

Savisaare sõnul otsustatakse umbusaldushääletuse sisse andmine homme ning ilmselt tehakse seda homse riigikogu istungi alguses. «Aeg sisse andmiseks on küps, ega kauem oodata pole mõtet,» sõnas Keskfraktsiooni juht.

Ta lisas, et nad loodavad umbusaldusavalduse läbiminekule. «Ühiskonnas on tekkinud õiglusetuse tunne ja ma loodan, et iga endast lugupidav saadik vajutab umbusalduse poolt olevat nuppu, ma ei oska värvi öelda, kuidaspidi see hääletusele pannakse, et toetab umbusaldust,» sõnas ta.

Savisaare sõnul on räägitud kõigi fraktsioonide saadikutega, ka koalitsiooni esindajatega.

Küsimusele, kes koalitsiooni saadikutest on lubanud umbusaldusavaldust toetada, vastas Savisaar: «Kas see on mingi ülekuulamine? Sellistele küsimustele ma ei vasta. See võiks tekitada probleeme, kellegi hääletamisel, kui ma teile sellest räägin». Savisaar ei soostunud ennustama, kui tõenäoline on umbusalduse läbiminek.

Poliitik ei soostunud rääkima, mida nad teevad siis, kui umbusaldusavaldus läbi kukub. «Üks asi korraga, eks siis otsustame, kui see läbi ei lähe,» sõnas ta.

Keskfraktsiooni umbusaldusavaldust toetavad roheliste ja Rahvaliidu saadikud.
Valitsusele, peaministrile või ministrile umbusalduse avaldamise võib algatada vähemalt viiendik riigikogu koosseisust ehk selleks on vaja 21 saadiku allkirja.

Eestimaa Roheliste ja Rahvaliidu fraktsioonis on kuus liiget, umbusalduse algatanud Keskfraktsioonis aga 28. Seega võib opositsioon kokku saad 40 allkirja, umbusalduse läbiminemiseks on vaja aga 51 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles