Riigikogu palkade saatus selgub kuu aja jooksul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Täna Tartus presidendi taotlust tunnistada riigikogu liikme palga ajutise korralduse seadus põhiseadusega vastuolus olevaks arutanud riigikohus otsusta, et langetab otsuse kuu aja jooksul.

Postimees.ee on kirjutanud, et kui praegune riigikogulaste palgasüsteem kehtib ka 25. veebruaril ehk viis päeva hiljem kui kuu aja pärast, siis tõuseb prognooside kohaselt nende palk ligi 4500 krooni. 

Tänane arutelu keskendus sellele, kuidas tõlgendada põhiseaduse 75. paragrahvi.

Õiguskantsler Indrek Teder ütles istungil, et tema hinnangul on riigikogu liikmete palkade külmutamine põhiseadusega kooskõlas. Presidendi osutatud põhiseaduse 75. paragrahv on tema sõnul pigem põhimõte, mitte kategooriline reegel.

Presidendi esindaja Aaro Mõttus ja justiitsminister Rein Lang kinnitasid aga vastupidist. Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde jäi neutraalsele seisukohale.

Pildistamisega paluti piiri pidada

Ajakirjanikelt paluti eelnevalt, et nad annaksid teada, kas soovivad istungit filmida või helisalvestada, ning kell 11 alanud istungit saabusid kajastama ka mitmed kaameratega varustatud ajakirjanikud. 

Riigikohtu esimees Märt Rask palus istungi alguses kohaletulnud ajakirjanikelt, et protsessi sisulise arutelu ajal fotograafid ja kaameramehed ringi ei liiguks.

Fotosid ja videoid tohtis teha vaid oma kohalt tõusmata ning seda palvet võtsid ajakirjanikud ka kuulda.

Jaanuari alguses otsustas riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium anda asja arutamiseks riigikohtu 19-liikmelisele üldkogule.

Riigikohus otsustas täna avaliku istungi korraldada justiitsminister Rein Langi palvel.

Ilves ei kuulutanud välja

Riigikogu võttis mullu 19. novembril vastu riigikogu liikme palga ajutise korralduse seaduse.

President Toomas Hendrik Ilves jättis nimetatud seaduse 24. novembril välja kuulutamata ja tegi riigikogule ettepaneku seda uuesti arutada ning viia see kooskõlla põhiseadusega.

Riigikogu võttis 2. detsembril riigikogu liikme palga ajutise korralduse seaduse muutmata kujul uuesti vastu, seejärel esitas president riigikohtule taotluse tunnistada kõnesolev seadus vastuolus olevaks põhiseaduse paragrahviga 75.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles