GALERII JA VIDEO ⟩ Jõuluvana: raskel ajal on riigikogu üks väheseid lõbustusasutusi üldse, mis Eestis lahti on (13)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Riigikogu selle aasta viimane täiskogu istung läks ajalukku kui esimene kaugosalust võimaldav istung. Riigikokku tuli kohapeale ka jõuluvana, kes märkis, et raskel ajal on riigikogu üks väheseid lõbustusasutusi, mis lahti on. 

Kõigile maskikandjatele lohutuseks märkis jõuluvana, et läbi maski on palju kergem hingata kui läbi jõuluvana habeme.

Esimesena jagas jõuluvana kingituse Keskerakonna fraktsioonile, mõeldes eelkõige Keskerakonna juhile, peaminister Jüri Ratasele: kui jälle raskeks läheb, on peaministrile vajalik üks mediteerimiseks vajalik helisev abivahend – tuulekell. 

Jõuluvana riigikogus.
Jõuluvana riigikogus. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraadid said kinituseks Aliase lauamängu, et lihvida oskust kõik head mõtted lihtsamate sõnadega edasi rääkida. Samuti said sotsiaaldemokraadid kingituseks suure liivakella. 

EKRE fraktsioon sai kingituseks villased sokid, sümboliseerimaks rahu ja veidi päikest. Reformierakond sai aga raamatu ja linnulauludega CD ning Isamaa fraktsioon madratsi, kuhu sisse mahuvad kõik rahasäästud. 

«Hoidke lippu kõrgel, sellepärast et raskel ajal on riigikogu üks väheseid lõbustusasutusi üldse, mis Eestis lahti on. Nii et jõudu-jaksu! Ja ärge meie lootusi petke!» ütles jõuluvana lõpetuseks. 

Täispikka istungit ning etteasteid jõuluvanale vaata lähemalt videost: 

Esimene kaugosalusega istung 

Täna kogunes riigikogu esmakordselt kaugosalust võimaldava istungi formaadis. See tähendab, et parlamendisaadikud, kes soovisid ja said, kogunesid riigikogu suurde saali, kuid teistel oli võimalus osaleda distantsilt.

Kuidas kaugosalusega istung läks, saab lugeda SIIT

Eile otsustas riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder (Isamaa) panna suurde saali hääletusele Reformierakonna ettepaneku viia aasta viimane istung läbi kaugosalusega istungi vormis.  

Ettepaneku poolt hääletas 42 ja vastu 40 saadikut, seega leidis ettepanek toetust. 

Ettepaneku ajend oli Covid-19 viirus laiaulatuslik levik. Reformierakonna fraktsioon ei täpsustanud, kas nende fraktsioonis on lähikontaktseid. «Inimese haigestumine ja mitte haigestumine, need on delikaatsed isikuandmed, mida igal juhul ei peaks ütlema riigikogu suures saalis,» sõnas Reformierakonna juht Kaja Kallas. 

Riigikogu aseesimehe Helir-Valdor Seederi (Isamaa) sõnul on terviseameti otsuse alusel teada praegu kolmest lähikontaktsest riigikogu liikmest, kellest kaks osales kultuuri- ja majanduskomisjoni ühisistungil. Samuti on karantiinis viibimisest ühismeedias teatanud riigikogu liige Mihhail Korb (Keskerakond). 

«Kaugistung tähendab seda, et kõik need riigikogu liikmed, kes soovivad, võivad tulla füüsiliselt siia saali ja osaleda. Ja need, kes ei soovi siia tulla või ei saa siia tulla, töötavad kaugtöö vormis kohtadelt, kus nad siis on,» täpsustas Seeder. 

Kaugistungi proov tehtud

6. oktoobril katsetasid riigikogu liikmed kaugosalusega istungi pidamiseks loodud tehnilist lahendust, mis võimaldab istungil osaleda elektrooniliste vahendite abil ilma füüsiliselt riigikogu saalis olemata.

«See on väga suur samm edasi juhuks, kui meil ei ole võimalik kokku tulla ja on vajadus kaugtööle üle minna,» sõnas riigikogu esimees Henn Põlluaas siis. Ta lisas, et kaugosalusega istungi õnnestumiseks on tähtis eeskätt hea internetiühenduse olemasolu.

Põlluaas selgitas, et kaugosalusega istungi korraldamise otsustab riigikogu juhatus kaalukate põhjuste korral. Vastav kord on väljatöötamisel ja see on saadetud ettepanekute esitamiseks ka kõikidele fraktsioonidele.

«Riigikogu liige saab kõike teha täpselt nii, nagu asuks ta saalis,» seletas riigikogu kantselei haldusdirektor Ahto Saks. Ühtlasi on tagatud võimalus eemal viibides reaalajas istungit jälgida, esitada eelnõusid, teha ettekandeid, esitada suulisi küsimusi, võtta sõna, esitada protesti ja hääletada.

Riigikogu võttis kaugosalusega istungit võimaldava riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse vastu 89 poolthäälega mais ja see jõustus juunis. Kaugtöörakendus läks maksma 300 000 eurot.

Kaks katset kaugistungiks 

Möödunud reedel palusid sotsiaaldemokraadid olla valmis kaugistungi võimaluseks, kuna riigikogu liige Kalvi Kõva oli lähikontaktis Covid-19 diagnoosi saanud inimesega. Esmaspäeval selgus, et Kõva test oli negatiivne. 

Oktoobri lõpus tegi nüüdseks endist siseministrit Mart Helmet umbusaldada plaaninud Reformierakond ettepaneku korraldada istung nii, et kaks inimest osaleks distantsilt, sest riigikogu liikmed Siim Kallas ja Aivar Sõerd pidid nakatunu lähikontaktsetena jääma karantiini.

Siis ütles riigikogu spiiker Henn Põlluaas, et paari liikme puudumine pole kindlasti põhjus, miks kogu riigikogu kaugtööle üle viia. Küll aga oleks Põlluaasa sõnul mõjuv põhjus, kui kogu fraktsioon peab karantiinis olema, sest siis nihkuksid paigast fraktsioonide proportsioonid ja see võiks viia olukorrani, kus ka hääletustulemused võivad olla täiesti vastupidised sellele, mis nad oleksid tavaolukorras.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles