Reinsalu: tegemist on parima võimalusega rahuks Afganistanis meie põlvkonna jooksul (5)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Raigo Pajula

Täna Eesti korraldatud ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlikul kõrgetasemelisel virtuaalistungil Afganistani teemal teatas välisminister Urmas Reinsalu, et Eesti ja Norra on valmis võtma 2021. aastal ÜRO Julgeolekunõukogus Afganistani teemal juhtrolli.

«Eesti on valmis üheskoos Norraga võtma 2021. aastal enda kanda uue vastutuse ÜRO Julgeolekunõukogus,» rõhutas Reinsalu.

Tema sõnul annab teemajuhi roll Eesti diplomaatidele võimaluse juhtida läbirääkimisi, saada kontakte ka tulevikus teemaga tegelemisel ning tõsta Eesti diplomaatilist erikaalu maailma ühes keerukaimas diplomaatilises küsimuses. 

Täna toimus Eesti eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlik virtuaalistung Afganistani rahuprotsessist.
Täna toimus Eesti eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlik virtuaalistung Afganistani rahuprotsessist. Foto: Raigo Pajula

Seni on Eesti Julgeolekunõukogus juhtinud Sudaani ja Iraagi sanktsioonikomiteesid, aga pole olnud ühegi teema niinimetatud sulehoidja (inglise keeles «penholder»). Afganistani teema juhtrolli võtavad Eesti ja Norra üle praegustelt juhtidelt Saksamaalt ja Indoneesialt, kelle Julgeolekunõukogu valitud liikmesus saab selle aasta lõpus läbi. Norra liitub Julgeolekunõukoguga 2021. aastast.

Oma sõnavõtus ÜRO Julgeolekunõukogule rõhutas Reinsalu, et rahvusvaheline kogukond toetab 12. septembril Dohas alanud rahukõnelusi, kuid paraku seisame siiski silmitsi kasvava vägivalla ja ebastabiilsusega.

Ta tunnustas Afganistani seniste saavutuste eest, kuid rõhutas, et mõlemad osapooled, eriti Taliban, peavad täitma endale võetud kohustusi ja töötama vägivalla lõpetamise nimel. «See on vastuvõetamatu, et üheksa kuud pärast kokkulepete allkirjastamist Dohas ja Kabulis on vägivalla tase Afganistanis viimaste aastate kõrgeim,» ütles Reinsalu. Rahvusvahelise kogukonna abi on rangelt tingimuslik, vägivald peab viivitamata ja ulatuslikult vähenema ning viima kestva relvarahuni. Meditsiinitöötajate ja haridusasutuste vastu suunatud rünnakud on lubamatud.

Täna toimus Eesti eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlik virtuaalistung Afganistani rahuprotsessist.
Täna toimus Eesti eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlik virtuaalistung Afganistani rahuprotsessist. Foto: Raigo Pajula

«Rahukõnelused peavad liikuma edasi heas usus. Tegemist on parima võimalusega rahuks Afganistanis meie põlvkonna jooksul. Riigi väljajuhtimine aastatepikkusest vägivallast ja sõjast peab olema Afganistani rahva enda vastutus,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul peaks inimõiguste ja põhivabaduste tagamine olema rahukõnelustel prioriteetne teema.

Julgeolekunõukogu istungiga soovib Eesti samuti võimendada järgmisel nädalal toimuva virtuaalse Afganistani doonorkonverentsi olulisust. Reinsalu tunnustas Soomet, Afganistani valitsust ja ÜROd pandeemia tingimustes konverentsi korraldamise eest ning kutsus kõiki riike üles osalema ja näitama üles solidaarsust, et rahukõnelused oleksid edukad.

Lisaks Eestile võtsid istungil välisministri tasemel sõna ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed Saksamaa ja Indoneesia ning Afganistan, Katar, Norra ja Soome, kes olid kõik kohtumise kaaskorraldajad. Sõna said ka Julgeolekunõukogu liikmesriigid ning 2021. aastal alustavad Julgeolekunõukogu valitud liikmed.

Ürituse peakõneleja oli Afganistani president Mohammad Ashraf Ghani ja tervitussõnad lausus Afganistani välisminister Mohammed Haneef Atmar. Rahukõnelustest ja olukorrast Afganistanis andsid ülevaate ÜRO eriesindaja Afganistanis Deborah Lyons, vabariikliku läbirääkimismeeskonna liige ja Afganistani Punase Poolkuu Seltsi juhatuse liige Fatima Gailani ning mõttekoja International Crisis Group Aasia direktor Laurel Miller. Kohtumist juhtis välisminister Reinsalu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles