VIDEO ⟩ Komisjon sõelub välja suurtoetust väärivad kultuuriehitised

Copy
Riigikogu kultuurikomisjoni juht Aadu Must.
Riigikogu kultuurikomisjoni juht Aadu Must. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu kultuurikomisjon tutvus kahe päeva jooksul kultuuriehitiste kavanditega, mida võiks järgnevatel aastatel Kultuurkapitali toel ehitada või renoveerida. Komisjoni esimehe Aadu Musta sõnul tehti kahe päeva jooksul ära põhjalik eeltöö valimaks välja järgmised riikliku tähtsusega kultuuriehitised. 

Riigikogu kultuurikomisjon sai avalike istungite käigus ülevaate 27 ettepanekust kultuuriehitiste või ehitiste kogumi kohta, mille ehitamist või renoveerimist järgnevatel aastatel Kultuurkapitali vahenditest toetada.

Komisjoni juhi Aadu Musta sõnul tehti kahe päeva jooksul ära põhjalik eeltöö valimaks välja järgmised riikliku tähtsusega kultuuriehitised. «Komisjon võtab nüüd aega omavaheliseks aruteluks ning otsuste langetamiseks, mis mõjutavad tegelikult tervet Eesti kultuurielu,» ütles ta.

Riigikogu sügisistungjärgu lõpuks soovib kultuurikomisjon kitsendada valikut umbes kümne objektini, mida seejärel põhjalikumalt analüüsima ja täpsustama hakatakse, selgitas Must komisjoni edasisi plaane. 

Lõpliku ettepaneku ehitiste kohta, mille ehitamist või renoveerimist Kultuurkapitali vahendite abil toetada, teeb komisjon Musta sõnul riigikogule 2021. aasta esimeses pooles.

«Kõigi esitatud ettepanekutega tutvudes saime hea ülevaate ka Eesti kultuuriehitiste olukorrast üldisemalt. Loodame, et ideekavandite laiem tutvustamine aitab samuti lahendada nii mõnegi väiksema olemasoleva objektiga seotud ja arutelu käigus esile kerkinud probleemi,» lisas Must.

Kultuurikomisjoni asejuht Heidy Purga märkis, et ideekavandid on väga eriilmelised ning puudutavad komisjoni heameeleks erinevaid piirkondi üle Eesti. «Valik saab kindlasti olema keeruline ning komisjon selles protsessis ei kiirusta,» ütles ta.

Purga pidas oluliseks, et kultuuriobjektid looksid haridusalaseid võimalusi koostööks erinevate üldharidus-, kutse- ja kõrgkoolidega. Komisjoni jaoks oluliste kriteeriumitena tõi ta esile, et tegemist oleks objektidega, mis oleksid jätkusuutlikud ning tugeva positiivse mõjuga kogu Eesti kultuurile, soodustades erinevate kultuurivaldkondade koostööd.

Pingerea kultuuriehitistest ning otsuse riiklikult tähtsate kultuuriobjektide kohta teeb riigikogu kultuurikomisjoni ettepanekul. Eesti Kultuurkapitali seadus võimaldab Kultuurkapitali nõukogul toetada vastavalt pingereale üheaegselt kuni kahe riiklikult tähtsa kultuuriehitise rajamist või renoveerimist.

Videot esmaspäevasest arutelupäevast vaata lähemalt siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles