Reps: Keskerakond on valmis koalitsioonis edasi liikuma (18)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Foto: Remo Tõnismäe

Keskerakond on valmis jääma Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) eriarvamusele ja selles koalitsioonis edasi liikuma. Abieluteemaline rahvahääletus kohalike valimiste ajal tõenäoliselt ei toimu, sõnas Keskerakonna asejuht, haridus- ja teadusminister Mailis Reps täna ERRi «Terevisioonis». 

Reps rääkis, et suure tõenäosusega ei pane täna Keskerakond lauale ühtegi ultimaatumit ega nõua ka Mart Helme lahkumist ministrikohalt.

Mart Helme jätkamine siseministrina ei tähenda aga Repsi sõnul seda, et Keskerakond tolereeriks selliseid sõnavõtte.

Reps kinnitas, et valitsuskriis saab täna lahenduse.

Peaminister Jüri Ratas on valitsustüli käigus rõhutanud kompromissi leidmise olulisust ning seda, et kõik peavad sammu tagasi astuma.

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder on aga koalitsiooni koospüsimisele viidates öelnud, et «Püsiv partnerlus ja usalduse taastamine on palju tähtsam, kui tõmmelda erinevate valitsuste vahel».

Eilses ERRi «Esimese stuudio» suures poliitikadebatis tunnistas EKRE juht Martin Helme, et koalitsioon vaatas kuristiku servalt üle ja kõik astusid sammu tagasi. 

Kas see «samm tagasi» tähendab Keskerakonna jaoks tegelikkuses seda, et abieluteemaline rahvaküsitlus tuleb ning EKRE jaoks seda, et küsitlus ei toimu kohalike valimistega samal päeval, peaks peagi selguma. 

Eile õhtul saabus peaminister Jüri Ratas (KE) Stenbocki maja ees ajakirjanike ette ja teatas, et kõik kolm valitsuspartnerit on valmis koos koalitsioonis jätkama. Mart Helmet (EKRE) ei hakata tagasi kutsuma ning koalitsioonileping jääb jõusse, mis tähendab, et abielureferendum toimub. See, kuidas ja millises sõnastuses, pole aga veel kindel.

Millest tüli puhkes?

EKREsse kuuluv siseminister Mart Helme andis Saksa uudistekanalile Deutsche Welle intervjuu, milles ta muu hulgas soovitas seksuaalvähemustel joosta Rootsi, kus nendesse suhtutakse paremini.

Väljaütlemist kritiseerisid paljud, sealhulgas ka Keskerakond eesotsas peaminister Jüri Ratasega. Kriitika peale tegi EKRE esimees Martin Helme esmaspäeval jõulise avalduse, öeldes, et kui siseminister Mart Helme peaks valitsusest lahkuma, lahkub ka EKRE.

Ühtlasi heitis Helme Ratasele ette sotsiaalmeedias tehtud avaldust, kus peaminister taunis, et tema juhitava valitsuse siseminister suhtub geidesse ebasõbralikult. EKRE pööras konflikti selliseks, et küsimus pole selles, kas peaminister usaldab Helmet, vaid kas EKRE usaldab peaministrit. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles