Valitsus kiitis heaks strateegia «Talust taldrikule»

Postimees
Copy
Kartulid.
Kartulid. Foto: ANDRES EHRENPREIS/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Eesti seisukohad strateegia «Talust taldrikule» kohta.

Strateegia «Talust taldrikule» on uus lähenemisviis sellele, kuidas eurooplased peaksid hindama toidu kestlikkust ja kuidas see toob kasu tarbija tervisele ja elukvaliteedile ning vähendab tervisega seotud kulusid ühiskonnas.

Strateegia eesmärk on premeerida põllumajandustootjaid, kalureid ja teisi toidutarneahelas osalejaid, kes on juba läinud üle kestlikele tavadele; võimaldada üleminekut neile, kes seda veel teinud ei ole ning luua kestlikule tootmisele üle läinud ettevõtetele täiendavaid võimalusi.

Eesti toetab «Talust taldrikule» strateegia üldisi eesmärke ja peab oluliseks, et liikmesriikidele eesmärkide seadmisel arvestataks iga riigi olukorda ja seniseid edusamme.

Arvo Aller: toidu tarneahel peab olema tulevikus kriisidele vastupidav

Maaeluminister Arvo Aller 
Maaeluminister Arvo Aller Foto: Marianne Loorents (Virumaa Teataja)

«Eesti vaatest on uus strateegia kahtlemata oluline. Sama oluline on aga jälgida, et lahendustega, mis strateegia eesmärkideni jõudmiseks välja töötatakse, ei kaasneks ettevõtetele ülemäärast haldus- ja kulukoormuse kasvu,» leiab maaeluminister Arvo Aller välja.

Eesti jaoks on tähtis, et liikmesriikidele eesmärkide seadmisel arvestataks riikide praegust seisu ning seniseid edusamme. «Meie puhul näiteks ei saa taimekaitsevahendite ja väetiste kasutamist vähendada sama protsendi võrra, kui neis liikmesriikides, kus taimekaitsevahendeid ja väetisi kasutatakse praegu ELi keskmisest oluliselt rohkem. Me oleme juba teinud suuri edusamme mahepõllumajanduse arendamisel, samuti on meil pestitsiidide ja mineraalväetiste kasutamine hektari kohta ELi keskmisest väiksem,» selgitas maaeluminister.

Mis puudutab toidutootmise kestlikkust, siis tuleks Alleri sõnul seda tagavate nõuete puhul kindlasti arvestada mõistliku üleminekuaja ja toetusmehhanismidega.

Strateegia «Talust taldrikule» rakendamine peab tuginema uuringutele ja sellega peab kaasnema järjepidev tulemuste seire. «Eesti toetab tõenduspõhiseid algatusi, mis aitavad kaasa tasakaalustatud ja mitmekesisele toitumisele eesmärgiga muuta toit kestlikuks nii tervise kui ka keskkonna seisukohast,» ütles Aller.

Eesti rõhutab oma seisukohas, et liikmesriikidel tuleb üheskoos tagada transpordi toimimine ja kaupade vaba liikumine ka kriiside tingimustes. «Toidu tarneahel peab olema tulevikus kriisidele vastupidav,» toonitas maaeluminister Arvo Aller.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles