VIDEO JA BLOGI Valitsus arutab haigushüvitise maksmist alates teisest päevast

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik.
Sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond) tõi valitsusse plaani maksta töötajatele haigushüvitist alates teisest päevast. Nii langeks vastutus esimese haiguspäeva eest töötajale, järgmise nelja päeva eest maksaks tööandja ning sealt edasi haigekassa. Kas plaanist ka reaalsete otsusteni jõutakse, peaks selguma lähiajal. 

Sotsiaalministri sõnul on esimeste haiguspäevade hüvitamise teemat arutatud valitsuses korduvalt. Oli see ka üheks vaidluskohaks eelarvekõnelustel.

Ehkki variante, kuidas võiks töötajad motiveerida haigena töökohale mitte tulema, on seni tõsiseima plaanina laual haiguspäevade hüvitamise periood alates teisest päevast. 

«Alates teisest päevast hüvitab tööandja neli päeva, edasi haigekassa,» selgitas sotsiaalminister Tanel Kiik tänasel valitsuse pressikonverentsil. Iseküsimus on seegi, kas tegu oleks ajutise meetmega, nagu näiteks kevadise koroonakriisi ajal, või alalise meetmega. 

Kiik avaldas lootust, et olukorras, kus valitsus on järgmise aasta riigieelarvet koostades andnud väga suure panuse tervishoiusüsteemi, on võimalik edasi minna ka esimeste haiguspäevade hüvitamise teemaga. 

Peaminister Jüri Ratase sõnul on tõsiseks probleemiks, kui inimene läheb haigussümptomitega tööle. Ka Ratase sõnul tuleb jätkata esimeste haiguspäevade hüvitamise arutelusid ning ta lubas, et valitsus jätkab arutelusid lähiajal. 

«Kui jõuame kuhugi lahenduseni, peavad pingutama kõik: tööandjad, ametiühingud, haigekassa, valitsus. Peame leidma hea lahenduse,» toonitas Ratas.

Praegu hüvitatatakse töötajale haiguspäevi alates neljandast päevast. Neljanda kuni kaheksanda päeva eest tasub tööandja ning alates üheksandast haiguspäevast haigekassa. Terviseameti hinnangul on aga Covid-19 viiruse leviku üheks riskikohaks nakatumine töökohtades. 

Tagasi üles