Valitsus toetas Estonia täiendava uurimise ettevalmistustega jätkamist

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Parvlaev Estonia
Parvlaev Estonia Foto: Ly Menov

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel jätkata parvlaev Estonia täiendava uurimise ettevalmistamist, sealhulgas konsultatsioone Soome ja Rootsiga.

Peaminister Jüri Ratase sõnul peab valitsus vajalikuks uurida täiendavalt parvlaeva Estonia seoses nädala algul avalikustatud infoga varem dokumenteerimata vigastusest laevakeres. «Jätkame tööd, et saaksime koostöös Soome ja Rootsiga vastused kõigile küsimustele, mis on uue info valguses tekkinud. Meile on äärmiselt oluline, et täiendav uurimine oleks sõltumatu, läbipaistev ja usaldusväärne,» ütles ta.

Ratas rõhutas ka, et täiendav uurimine peab toimuma, lähtudes varasemast tööst Estonia huku uurimisel ja kooskõlas 1995. aastal sõlmitud Estonia hauarahu lepinguga.

Riigisekretär andis tänasel kabinetinõupidamisel valitsusele ülevaate sõltumatu ja erapooletu uurimise ettevalmistustest. Valitsus toetas uurimise läbiviimiseks tehtavate ettevalmistuste jätkamist ning andis välisministeeriumile ülesande konsulteerida seejuures Soome ja Rootsi ametivõimudega. Juba varem on valitsus otsustanud, et uus uuring tuleb nendega koostöös läbi viia.

Riigikantseleile andis valitsus ülesande teavitada valitsuse otsusest hukkunute lähedasi esindavaid Eesti organisatsioone ning kuulata ära nende ettepanekud.

Valitsus jätkab uurimise ettevalmistuste üle arutelu järgmisel nädalal.

Discovery voogedastusplatvormil esmaspäeval avalikustatud dokumentaalfilmis näidati mullu septembris filmitud kaadreid, mis kujutavad seni dokumenteerimata vigastust laevakeres. Laeva parempoolses pardas on vähemalt nelja meetri kõrgune ja 1,2 meetri laiune vigastus, mida varem pole fikseeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles