VIDEO JA BLOGI ⟩ Helme Estonia täiendavast uurimisest: oluline on läbipaistvus ja sõltumatus (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Rahandusminister Martin Helme.
Rahandusminister Martin Helme. Foto: Remo Tõnismäe

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kommenteerisid päevakajalisi sündmusi rahandusminister Martin Helme (EKRE), majandus- ja taristuminister Taavi Aas (Keskerakond), välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ja sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond). Peamisteks teemadeks oli üha suurenev koroonaviirusesse nakatunute arv ning Estonia uurimine. 

Valitsus otsustas tänasel kabinetiistungil jätkata parvlaev Estonia täiendava uurimise ettevalmistusi ja teha seda koostöös Soome ning Rootsiga.

«Täiendav uurimine lähtuks varasemast tööst Estonia huku uurimisel. Kogu protsess oleks läbipaistev, erapooletu ning usaldusväärne. Vastav töö põhineks parimal võimalikul akadeemilisel ja tehnilisel teadmisel ning tehnoloogilisel uurimiskompetentsil,» teatas peaminister Jüri Ratas. 

​Ratas rõhutas ka, et täiendav uurimine peab toimuma, lähtudes varasemast tööst Estonia huku uurimisel ja kooskõlas 1995. aastal sõlmitud Estonia hauarahu lepinguga. Riigikantseleile andis valitsus ülesande teavitada valitsuse otsusest hukkunute lähedasi esindavaid Eesti organisatsioone ning kuulata ära nende ettepanekud. 

Riigikantselei teeb ettevalmistusi ja välisministeerium jätkab konsultatsioone Soome ning Rootsi ametivõimudega. Valitsus arutab teemat uuesti teisipäeval.

Discovery voogedastusplatvormil esmaspäeval avalikustatud dokumentaalfilmis näidati mullu septembris filmitud kaadreid, mis kujutavad seni dokumenteerimata vigastust laevakeres. Laeva parempoolses pardas on vähemalt nelja meetri kõrgune ja 1,2 meetri laiune vigastus, mida varem pole fikseeritud.

Tagasi üles