Reinsalu ÜRO Peaassambleel: tervishoiusüsteemis peab olema parim küberkaitse (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Välisminister Urmas Reinsalu ütles reedel Prantsusmaa ja Saksamaa eestvedamisel toimunud multilateralismi alliansi videokohtumisel, et ühiskondade vastupidavuse suurendamiseks on vaja kiiremas korras kaotada digilõhed.

Kohtumine toimus ÜRO Peaassamblee 75. istungjärgu kõrgetasemelise nädala servaüritusena ja keskendus sel korral tervisekriisist taastumisele, eriti digitaliseerimise, tervishoiu, kliimamuutuste ja soolise võrdõiguslikkuse küsimustele. 

Kohtumisel osales 74 riiki kogu maailmast. Digi- ja küberküsimuste teemaploki ühe peakõnelejana kutsus välisminister Reinsalu riike üles liituma Eesti ja Singapuri algatatud üleilmse digideklaratsiooniga, millega on ühinenud ligi 70 riiki.

Ühtlasi rõhutas välisminister Reinsalu, et digideklaratsiooniga alustatud tee jätkamiseks korraldavad Eesti ja Araabia Ühendemiraadid detsembris üleilmse ärifoorumi, mille eesmärk on tuua kokku avaliku ja erasektori esindajad ning pakkuda neile võimalust tutvustada uuenduslikke digilahendusi. Reinsalu sõnul ei tohi digitaliseerimise taustal unustada ka küberstabiilsust.

«Juba 2013. aastal leppisid ÜRO liikmesriigid kokku, et küberruumis kohaldatakse kehtivat rahvusvahelist õigust,» sõnas Reinsalu ja lisas, et kiiremas korras on vaja tagada tervishoiuasutuste elutähtsa taristu parim võimalik kaitse. 

Ühtlasi osales välisminister usu- ja veendumusvabadusele keskenduval üritusel. Eesti näeb usuvabaduse kaitsmist inimõiguste tagamise küsimusena, mis käib käsikäes mõtte- ja väljendusvabadusega.  

Reinsalu tõi välja, et USA eestvedamisel loodud rahvusvahelise usu- ja veendumusvabaduse alliansi raames on Eesti mõistnud hukka selle, et Valgevene keeldus riiki sisse laskmast Valgevene kodanikku ja Valgevene Rooma-Katoliku Kiriku kirikupead, Minski ja Magiljovi peapiiskoppi Tadeusz Kondrusiewiczi. Valgevene ametivõimud survestavad ka neid religioosseid asutusi, keda kahtlustatakse opositsiooni toetamises.  

Samuti avaldas välisminister sügavat muret rohingade, uiguuride ja krimmitatarlaste olukorra üle.

Multilateralismi alliansi avaüritus toimus eelmisel aastal ÜRO Peaassamblee 74. istungjärgu kõrgetasemelisel nädalal New Yorgis. Allianssi kuulub üle poolesaja ÜRO liikmesriigi. Usu- ja veendumusvabaduse alliansis osaleb praegu 31 riiki, sealhulgas Eesti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles