GALERII VOLIKOGULT ⟩ Kaja Kallas: kui valitsus end kokku ei võta, võib meid tabada koroonakaos (14)

Carl-Robert Puhm
Copy

Reformierakonna esimees Kaja Kallase sõnul ei ole valitsuse tegevus koroonaviiruse pidurdamisel piisav. Opositsiooniliidri hinnangul võib praegune kurss viia Eesti koroonakaosesse.

«Valitsus peab lähiajal keskenduma koroonaviiruse kasvava levikuga tegelemisele. Seni on nende sõnumid äärmiselt segased ja kui sõnumeid ka antakse, siis ise käitutakse neile risti vastupidiselt. Ühelt poolt soovitab terviseamet inimestel ära jätta erinevad perekondlikud koosviibimised, kuid samal ajal toimuvad valitsuse liikmete osavõtul rohkearvulised galaõhtusöögid. Vastuolulised juhised ja nende laialdane tegelik eiramine  on segadusse ajanud koolid, omavalitsused, kultuuriasutused, arstid ja ettevõtjad. Kui valitsus end lähiajal kokku ei võta, võib meid tabada koroonakaos,» teatas Kallas erakonna volikogul.

Reformierakonna esimehe sõnul ei valmistunud valitsus uueks viirusepuhanguks piisavalt. «Kevadel rääkis peaminister palju teisest lainest ja maskikandmisest kui sotsiaalset normist. Nüüd, kui suvi on möödas, ei ole meil mingit selgust, kas maskid on varutud ja millised on kandmissoovitused. Valitsusel oli terve suvi aega, et koroonaviiruse teiseks laineks ette valmistada ja juhiseid koostada. Kodutöö on aga tegemata ja vajalik ettevalmistus null.»

«Reformerakond tegi juba juulis riigikogus ettepaneku moodustada kiiresti ekspertkomisjon, et analüüsida kevadise koroonapuhangu õppetunde. Septembris tegime valitsusele ettepaneku töötada välja selged suunised õppetöö korraldamiseks viiruse tingimustes. Loomulikult pole võimuerakonnad kedagi kuulda võtnud ja jätkavad poliitiliste viroloogide mängimist,» rääkis Kallas erakonnakaaslastele.

Kallas peatus ka oma kõnes laenuraha kasutamisel. «Valitsus on äkktempos laenama asunud, kuid mõistliku arutelu, milleks laenuraha kastuda, pidada ei soovita. Lühikese ajaga on kokku laenatud ligikaudu 3,3 miljardit eurot, millest osa on läinud ülekulutamise lappimiseks ning teine osas seisab lihtsalt kontol. Enne järgmise aasta valimisi kuuleme soovidest kasvatada laenu toel riigi püsikulusid veelgi, kuid ühtegi tuleviku vaatavat investeerimisplaani valitsusel seni pole.»

«Reformierakond on välja pakkunud, kuidas võiksime järgmise nelja aasta jooksul investeerida neli miljardit eurot tervishoidu, innovatsiooni, e-riiki, kliimapoliitikasse ja Ida-Virumaa arenguks. Meie investeeringute plaaniga kasvaks Eesti majanduse konkurentsivõime, suureneks riigi-ja ettevõtete digivõimekus, lüheneks ravi-ja hooldekodu järjekorrad,» tutvustas Kallas Reformierakonna laenuraha kasutamise nägemust.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles