Eesti huve esindama palgatud USA advokaat eitab huvide konflikti (3)

BNS
Copy
Louis Freeh eile riigikogus.
Louis Freeh eile riigikogus. Foto: Tairo Lutter

Eesti poolt USA-s rahapesu uurimistega seoses Eesti huve esindama palgatud advokaat Louis Freeh ütles «Aktuaalse kaamera» usutluses, et mõistab teda ja sõlmitud lepingut tabanud kriitikat, kuid kahjuks pole süvenetud sellesse, milles väidetav konflikt peitub, vahendas ERR uudisteportaal.

Freeh kiitis oma kohtumist riigikogu erikomisjonidega. «Ma arvan, et see läks väga hästi. Ma just lendasin New Yorgist siia ja mul oli väga hea meel komisjoniga kohtuda ja nende kõigile küsimustele vastata. See oli hea kohtumine.»

Advokaadi hinnangul vastas ta ammendavalt kõigile komisjoni küsimustele, muu hulgas ka nendele, mis puudutasid väidetavat huvide konflikti tema varasema töö ja suhetega.

Freeh tõdes, et on pisut üllatunud Eesti avalikkuse ja poliitikute reaktsioonist. «Nagu te teate, olen ma USA valitsussektoris, mitte poliitikas, tegutsenud hulga aastaid. Seega vahel meedia reageeringud mind ei üllata,» märkis ta. 

«Mõned süüdistused olid väga karmid. Näiteks, et ma olin Kremli agent. Üks mu sõber FBI-st helistas ja ütles, et Lois, me ei teadnud, et sa Kremli heaks töötad. Ma saan kriitikast aru, aga keegi tegelikult ei süvenenud sellesse, milles konflikt peitus. Ma arvan, et me saime täna sellel teemal edasi liigutud.»

Freeh vastas jaatavalt «Aktuaalse Kaamera» küsimusele, kas ta vajab Eesti prokuratuuri koostööd.

«Ma olen kohtunud peaprokuröriga. Me oleme temaga telefonitsi rääkinud. Meil on konfidentsiaalsuslepe finantsinspektsiooniga. Ma arvan, et prokuratuuriga me sõlmime selle sel nädalal. See rahuldab andmekaitse privaatsusküsimused. Meil on siis võimalik teavet saada ja anda seda USA prokuröridele.»

Advokaat märkis, et tema ülesanne on esindada Eestit, tehes kahte asja.

«Üks neist on teha kindlaks, et valitsuse ja pangandussüsteemi maine oleks mitte ainult USA-s, vaid ka rahvusvahelises panganduses tugev. Rahapesu on Eesti panganduse mainet kahjustanud. Minu töö on teha koostööd USA-ga, selleks et maine oleks tugev.»

Teiseks on tema sõnul USA-Eesti õiguskoostöö leppe alusel Eestil võimalik saada osa vahenditest, mis USA valitsus saab, kui ta karistab Põhjamaade pankasid ja saab neilt suuri summasid trahvide ja vara ära võtmistena.

«Ma tahan teha kindlaks, et Eestil oleks võimalik neid vahendeid saada,» lausus Freeh.

Peaminister Jüri Ratas märkis kolmapäeval riigikogu infotunnis, et seni avalikuks saanud andmed ei ole tõendanud Freeh' puhul huvide konflikti. 

Ratas kinnitas, et leping USA bürooga lõpetatakse kohe, kui seda enam ei täideta, ükskõik kumma osapoole poolt. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles