Karilaid ja Espenberg esitasid presidendi otsevalimise seadustavad muudatusettepanekud (23)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Presidendivalimised riigikogus 2016. aastal. Parandusettepaneku järgi riigikogus enam presidenti ei valitaks.
Presidendivalimised riigikogus 2016. aastal. Parandusettepaneku järgi riigikogus enam presidenti ei valitaks. Foto: Sander Ilvest

Keskerakondlane Jaanus Karilaid esitas koos Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluva kollegi Urmas Espenbergiga riigireformi seaduse eelnõule muudatusettepanekud, mis seadustavad presidendi otsevalimise.

Ettepaneku järgi on 20 000 hääleõiguslikul kodanikul presidendikandidaatide ülesseadmise õigus sõltumata sellest, kas praegu kehtivat presidendi valimise regulatsiooni muudetakse või mitte.

Samuti tegid saadikud ettepaneku kehtestada presidendi otsevalimised.

Juhul kui otsevalimisi ei tule, siis tuleks ettepaneku järgi muuta presidendi valimiskorda selliselt, et valimised toimuksid ainult valimiskogus.

Karilaiu sõnul tuleb nõustuda Jüri Ratase poolt 7. septembril 2016 Postimehes avaldatuga: «Presidendi valimise õiguse rahvale andmine suurendaks riigipea sidet Eesti inimestega ning lähendaks riiki ja rahvast. Levinud vastuväide, nagu rahvas ei oskaks väärikat presidenti valida ning langeks odava populismi lõksu, on täiesti sisutühi».

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles