Mulgi vallavolikogu liige: omavalitsused elavad paremini kui kunagi varem (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Peeter Rahnel
Peeter Rahnel Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni ja Mulgi vallavolikogu liige Peeter Rahneli sõnul oli küll sümpaatne, et president Kersti Kaljulaid pööras riigikogu avaistungil peetud kõnes tähelepanu kohalikele omavalitsustele, kuid kripeldama jäi Rahnelile riigipea puudulik kodutöö. 

«Selles osas on presidendil õigus, et kohalikud omavalitsused on olnud nõrgad ja osa neist ei ole suutnud alati riigi antud ülesandeid täies mahus täita. Siinkohal tuleb aga rõhutada, et tegemist on Reformierakonna valitsemisaja kibedate viljadega,» lausus Rahnel.

Ta tõi oma koduerakonna valitsuse ajal olevaid muutuseid esile, eriti meeldis Rahnelile kriisiaegne suhtumine. «Kui 2009. aasta majanduskriisi ajal kärpis Reformierakond kohalikele omavalitsustele laekuvat tulumaksu osa ja tasandusfondi, siis tänavu jäeti kohalikele omavalitsustele alles seni kokku lepitud tulubaas,» märkis ta. 

Rahnel märgib, et Kersti Kaljulaidi emateresalikust kõnest kumas läbi stardipauk järgmisel aastal peetavatele presidendivalimiste kampaaniale. «Kummalisel kombel unustas president oma kõnes märkimata, et riik eraldas kevadel kohalikele omavalitsustele lisaeelarvest 130 miljonit eurot, mille eesmärk on leevendada koroonaviirusest tingitud kriisi tagajärgi ja turgutada majandust,» sõnas ta, lisades, et kohalike omavalitsuste laenukoormuse piirmäära võiks tõsta praeguselt 60 protsendilt täiendavate investeeringute tegemiseks ja Euroopa liidu struktuurifondide omaosaluse tagamiseks 80 protsendile.

Tema sõnul on Mulgi vallas suudetud valitsuse ja struktuurifondide rahalisel toel viimastel aastatel palju ära teha. «Paari aasta eest avati kaasaegne esmatasandi tervisekeskus, millega oluliselt parendati esmatasandi meditsiiniteenust. Hea meel on tõdeda, et sotsiaalminister Tanel Kiik pingutab selle nimel, et lahendada perearstide leidmise probleemi, millele Reformierakonna juhitud valitsused aastaid tähelepanu ei pööranud,» lisas ta. Vallavanem täiendas, et haridus- ja teadusministeeriumi toel sai rekonstrueeritud ka Abja-Paluoja koolistaadion. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles