Reformierakonna saadikud pärivad Luigelt kaitsekulutuste kohta

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Reformierakonna riigikogu saadikud küsivad täna parlamendi menetlusse antavas arupärimises kaitseminister Jüri Luigelt kaitsekulude rahastuse kohta.
Reformierakonna riigikogu saadikud küsivad täna parlamendi menetlusse antavas arupärimises kaitseminister Jüri Luigelt kaitsekulude rahastuse kohta. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna riigikogu saadikud küsivad täna parlamendi menetlusse antavas arupärimises kaitseminister Jüri Luigelt, kui suurt rahastust kaitsekulutusteks on minister eelarveprotsessis küsinud.

Riigikogu liige Johannes Kert leiab, et koalitsioonipoliitikud on praegu andnud erinevaid signaale kaitsekulude kohta 2021. aasta eelarves. «Räägitud on võimalikust üldsumma vähendamisest, kulude hoidmisest tänasel tasemel, aga ka võimalikust 300 miljoni eurosest investeeringuvõimalusest,» ütles Kert.

Ta tõi näiteks, et Norra, Rootsi ja Soome on juba tõstnud või tõstmas oma kaitsekulutusi. «Eestis paistab antud vallas valitsevat stoiline rahu,» lisas Kert. 

Kerti sõnul ei ole 2 protsenti SKTst kindlasti riigikaitse rahastamise tase, mis lubaks üles ehitada Eesti geopoliitilise asukoha vajadustega adekvaatse kaitsevõimekuse ja samas ka seda nõuetekohaselt üleval pidada.

Seetõttu paluvad riigikogu liikmed kaitsminister Jüri Luigel vastata, millist summat on ta küsinud valitsuselt kaitsevõime lünkade täitmiseks, millise aja jooksul neile peaks rahastus tulema ning millistest allikatest tuleks kaitsevõime lünkasid rahastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles