Õiguskantsler vastas Madisonile plastimaksu ja Euroopa Liidu laenu kohta

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise ja eurosaadik Jaak Madison.
Õiguskantsler Ülle Madise ja eurosaadik Jaak Madison. Foto: Erakogu

EKRE erosaadik Jaak Madison pöördus õiguskantsleri poole Euroopa Liidu taaskäivitamise rahastu finantseerimiseks võetava laenu ja uue Euroopa Liidu omavahendi, ringlusse võtmata plastijäätmete põhjal arvutatava makse asjus. Õiguskantsleri sõnul peaks plastimaksu arutama parlament. 

Jaak Madison soovis teada õiguskantslerilt, kas plastimaksu kehtestamise ning Euroopa Komisjonile 750 miljardi euro suuruse laenu võtmiseks volituse andmise eeldusena tuleks rahvahääletusel muuta või täiendada Eesti Vabariigi põhiseadust ja kas vastavad Euroopa Ülemkogul langetatud otsused tuleks riigikogus ratifitseerida.

750 miljardi euro suuruse laenu võtmises ei näe õiguskantsler Ülle Madise vastuolu põhiseadusega, kuna 15. juunil arutati riigikogu istungil laenuvõtmist ning kujundati oma seisukoht selles. Lisaks näitavad dokumendid, et Eesi ei võta laenuga seoses endale otseselt rahalisi kohustusi ega garanteeri ELi ega teste liikmesriikide laene. «Laenu võtab Euroopa Liit ning laenu tagasimaksmine on planeeritud Euroopa Liidu eelarvest. Laenuandjad ei saa nõuet pöörata liikmesriikide vastu, laenu eest jääb võlausaldajate ees vastutavaks Euroopa Liit. Eesti Vabariik ja teised Euroopa Liidu liikmesriigid jätkavad seni kokku lepitud sissemakseid Euroopa Liidu eelarvesse,» selgitas Madise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles