Mihkelson: kaitsekulusid tuleb pigem kasvatada (2)

BNS
Copy
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Konstantin Sednev

Keeruline julgeolekuolukord nõuab pigem kaitsekulude suurendamist, sõnas riigikogu reformierakondlasest liige Marko Mihkelson, nimetades halvaks mõtteks rahandusminister Martin Helme plaani vähendada riigikaitse kulutusi 50 miljoni euro võrra.

«Martin Helme plaan vähendada riigikaitse kulutusi 50 miljoni euro võrra on väga halb mõte, mis kahjustab üha keerulisemaks muutuvas julgeolekukeskkonnas Eesti kaitsevõimet,» ütles Marko Mihkelson sotsiaalmeedias. «Juba riigikaitsekulutuste vähendamise mõte ise on ohtlik signaal, millest võivad valesti aru saada nii meie liitlased kui need, kes võiksid potentsiaalselt ohustada meie julgeolekut,» selgitas ta. 

Tema sõnul on eriti kummaline sellist uudist kuulata valitsusliikmelt, kelle erakond on lubanud viia kaitsekulud 2,6 protsendile SKP-st. «Ja unistanud erakorralisest kaitseabist USAlt. Pealegi tekitab küsimusi seegi, et koalitsioon räägib samal ajal eelarvekulutuste kärpimise kahjulikkusest,» ütles Mihkelson.

«Praeguses olukorras, kus valitsus soovib laenuraha lihtsalt jooksevkuludeks ära põletada, tuleks hoopiski leida võimalusi kaitsekulutuste kasvatamiseks. Näiteks võiks valitsus loobuda plaanist moodustada siseministeeriumi haldusalasse küsitava väärtusega sisekaitse reservüksus,» lausus ta, lisades, et Eestis on puudu terve rida kriitilise tähtsusega võimekusi nagu näiteks keskmaa õhukaitse.

Ka reformierakondlasest Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet sõnas, et riigikaitse nõrgestamine praegusel keerulisel ajal on väga lühinägelik tegevus. «Eesti kaitsevõimekust tuleb tugevdada, aga mitte piirata. Riigikaitse rahastamise vähendamise ettepanek tuleb kiiresti tagasi võtta,» sõnas Paet. Ta meenutas, et ei tohi ka unustada Valgevenega ning sellega seoses Venemaaga seotud pingeid, aga ka USA presidendivalimistega kaasnevat turbulentsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles