Valka ja Valga elanikele tehakse Läti eneseisolatsiooninõudes erand

BNS
Copy
Valka-Valga piir.
Valka-Valga piir. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Valka ja Valga piirilinnade elanikud vabastatakse Läti-Eesti piiri ületamisel eneseisolatsiooni nõudest, kui nad on ringi liikunud vaid nende omavalitsuste piires, otsustas teisipäeval Läti valitsus. 

Selline vabastus lisatakse valitsuse Covid-19 tõkestamiseks mõeldud turvalisusmeetmete juurde, kui Eesti jõuab riikide hulka, kust saabumisel nõutakse Lätis eneseisolatsiooni. 

Kui aga Valka residendid on viimase 14 päeva jooksul külastanud Eesti muid piirkondi, näiteks Tallinna või käinud muudes kõrge nakatumistasemega riikides, siis tuleb neil eneseisolatsiooni jääda. 

Läti tervishoiuministeerium põhjendas Valka ja Valga erandit sellega, et mõlemad omavalitsused on palju investeerinud ühisesse taristusse vaba aja veetmiseks, sportimiseks, kultuuriüritusteks jne. 

Üle 1100 Läti kodaniku on märkinud oma elukohaks Valga ning paljud pered jagavad majapidamist kahel pool piiri. Samuti elab Läti poolel üsna palju eestlasi. 

Kui Valka-Valga erandit ei tehtaks, siis puudutaks see teravalt umbes kahte tuhandet nende linnade elanikku ning paljusid ettevõtteid, kelle tegevus on mõlema piirilinnaga seotud.

Lätis kehtivate reeglite järgi peavad kahenädalasse eneseisolatsiooni jääma nendest riikidest saabuvad inimesed, kus 14 päeva koroonaviirusesse nakatumise näitaja on rohkem kui 16 juhtumit 100 000 elaniku kohta. Läti haiguste tõrje ja kontrolli keskus uuendab riikide andmeid reedeti. 

Leedus tõusis see näitaja reedel 16,1 juhtumini ning Eestis oli see 16,38 juhtumit 100 000 elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles