Diplomaadid: EL valmistab ette sanktsioone 31 Valgevene ametnikule

BNS
Copy
Foto meeleavalduselt
Foto meeleavalduselt Foto: Martin Divisek/Epa/Scanpix Baltics

Euroopa Liit valmistab septembri keskpaigaks ette majandussanktsioonid 31 kõrgele Valgevene ametiisikule, nende seas siseminister, ütlesid EL-i diplomaadid.

«Me leppisime algselt kokku 14 nimes, kuid paljud riigid leidsid, et see pole piisav. Me jõudsime nüüd konsensuseni veel 17 osas,» ütles üks diplomaat. «Need on kõrged ametnikud, kes on vastutavad valimiste, vägivalla ja tagakiusamise eest.»

Valgevene valitsusvastane protest, kus nõutakse president Aleksandr Lukašenko tagasiastumist, on kestnud juba pea kuu aega. 106 saadikut nõuavad sanktsioonide kehtestamist lisaks teistele kõrgetele ametnikele ka Lukašenkole endale. 

Euroopa Liit ja mitu teist riiki on keeldunud Valgevene 9. augusti presidendivalimiste tulemusi tunnustamast.

EL-i välisministrid andsid oma poliitilise heakskiidu sanktsioonide kehtestamisele augusti lõpus Berliinis toimunud kohtumisel. Toona ei lepitud aga kokku, kellele sanktsioonid kehtestada.

Et Valgevene opositsiooni tagakiusamine jätkub, kehtestab Euroopa Komisjon sanktsioonid lähiajal, ütlesid ametnikud.

«On poliitiline tahe ja meelekindlus need sanktsioonid võimalikult kiiresti ellu viia,» ütles komisjoni pressiesindaja.

Sanktsiooninimekiri võib veel pikeneda või lüheneda, kuid diplomaatide sõnul lepitakse selles kokku 21. septembril, EL-i välisministrite järgmisel korralisel kohtumisel. Sanktsioonid jõustuvad päev hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles