EL-i riikidel on raske ühtsetes liikumispiirangutes kokkuleppele jõuda (1)

Copy
Eesti ja Läti piir.
Eesti ja Läti piir. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui nakatunute arv 100 000 elaniku kohta EL-i riigis jääb kahe nädala jooksul alla 50, ei tohiks Euroopa Komisjoni ettepaneku järgi selle elanikule liikumispiiranguid seada. Ühtse piirangu osas on liikmesriikidel aga keeruline kokkuleppele jõuda, kuna testimise tavad on riigiti erinevad. 

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets kommenteeris Rahvusringhäälingule, et mõneti on põhjuseks usaldamatus:  «Statistika on hästi erinev ja see, kuidas neid teste tehakse, kui palju neid tehakse ja kui kiiresti need tulemused jõuavad,» selgitas ta. 

Seda, et testimine on erinev, kinnitab ka Tartu ülikooli viroloogiaprofessor Irja Lutsar: «On riike, kes ei testi mitte ainult pelgalt PCR positiivseid, vaid panevad kirja ka need, kellel kahtlustatakse või kus on väga suur tõenäosus, et see on koroonaviirusest põhjustatud.»

Sotsiaalminister Tanel Kiik usub, et seisukoha ühtse piirangu osas võiks Eesti kujundada koos naaberriikidega, kellega on vaba liikumine olulisem. «Ei ole mõistlik, et Eesti läheks ühe positsiooniga Euroopa läbirääkimistele, Läti teisega, Leedu kolmandaga ja Soome neljandaga,» kommenteeris ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles