106 Euroopa Parlamendi liiget nõuavad Lukašenkole sanktsioonide kehtestamist (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Valgevene president Alexandr Lukašenko.
Valgevene president Alexandr Lukašenko. Foto: Viktor Tolochko/Sputnik

Euroopa Parlamendi liikmed saatsid Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile ja EL-i Nõukogu presidendile Charles Michelile kirja, milles nõuavad sanktsioonide kehtestamist Aleksandr Lukašenkole. 

Kirjas avaldasid saadikud muret võimaluse üle, et Euroopa Liit jätab Lukašenko sanktsioonide nimekirjast välja.

Euroopa Parlamendi liikmed soovitavad kogu ELil võtta eeskuju Balti riikidest, mis kehtestasid sanktsioonid Lukašenkole ja veel 29-le tema kuritegeliku režiimi juhttegelasele.

Saadikute hinnangul peaks sanktsioonide nimekirja muuhulgas lisama ka Lukašenko pressiesindaja, riikliku meedia töötajad, keskvalimiskomisjoni ametnikud ja õiguskaitseasutuste töötajad. Samuti leidsid saadikud, et nimekirja tuleks lisada piirkondliku tasandi esindajaid, kes ka vastutavad vägivalla ja valimispettuse eest.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul peab ELi sanktsioonide alla kuuluma ka oma rahva vastu vägivallatsev Valgevene diktaator Aleksandr Lukašenko. Paet lisas, et kui ELi liikmesriigid kehtestavad sanktsioonid mõnede Valgevene tegelaste, aga mitte Lukašenko suhtes, siis oleks see suur viga.

«Valgevene inimesed on pidanud 26 aastat tema juhitava repressiivse režiimi all olema Nüüd see režiim varastas valimised ning korraldab inimeste peksmist ja vahistamist. See toimub Lukašenko otsesel juhtimisel ning EL peab seda tunnistama,» ütles Paet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles