Helme: töötukassa palgatoetus on end ammendanud (23)

BNS
Copy
Valitsuse pressikonverents. Rahandusminister Martin Helme.
Valitsuse pressikonverents. Rahandusminister Martin Helme. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et töötukassa palgatoetuse meede oli šoki puhverdamise meede ja on end tänaseks ammendanud.

Möödunud nädalal saatsid pea kõik Eesti turismitööstuse erialaliidud valitsusele kirja, milles palusid taastada töötukassa palgatoetus turismivaldkonnas tegutsevatele ettevõtetele hiljemalt tänavu oktoobrist kuni tuleva aprillini.

Erialaliidud tõid pöördumises välja, et sissetulekute kukkumine sektoris on olnud 50–90 protsenti. Nende hinnangul aitaks toetusmeede vältida suurusjärgus 15 000 inimese koondamist.

Peaminister Jüri Ratas märkis neljapäeval, et töötukassa palgatoetuse meede oli efektiivne, aga ka väga kulukas ning töötukassa reservis, millest meedet rahastati, on praeguse seisuga 6,5 korda vähem vahendeid kui kevadel, enne palgatoetuste rakendamist.

«Täna sellist reservi kindlasti töötukassas ei ole, et teha sama meedet, mis oli kevadel,» toonitas Ratas. «Kui rääkida ainult turismisektorist, seda tuleb loomulikult arutada, aga ma arvan, et neid sektoreid hakkab olema lähikuudel veel ja veel. Nii et minu arust seda vaadet tuleb vaadata natuke laiemalt,» lisas peaminister. 

Välisminister Urmas Reinsalu ütles toetusmeetmeid kommenteerides, et järgmiseid meetmeid välja töötades peab arvestama pikemaajalise kriisiga. «Lühiajalist nii-öelda üleelamist, – paari kuu perspektiivis – see ei ole kindlasti jätkusuutlik. Me peame vaatama majanduse puhul, mis on aasta ja mis on prognoosid pikema aja jooksul,» rääkis minister. 

«Kohanemine, paraku ka kõige raskemat lööki kandvates sektorites, sellest ei ole pääsu,» nentis Reinsalu. 

Möödunud nädalal saatsid pea kõik Eesti turismitööstuse erialaliidud valitsusele kirja, milles paluvad leida lahendusi, et vältida sügisel massilisi koondamisi.

Peamine ettepanek on taastada töötukassa palgatoetus turismivaldkonnas tegutsevatele ettevõtetele kuni 2021. aasta kevadeni, et vältida suurusjärgus 15 000 inimese koondamist. Mäletatavasti lõppes töötukassa palgahüvitise meede tänavu juulis. «Teame, et erandite lubamine on keeruline, kuid paraku on see ainus võimalus,» märgivad ettevõtted.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles