Valgevene opositsioon: EL-i raha meile annaks trumbi Lukašenkole (5)

Copy
Valgevene president Alexandr Lukašenko.
Valgevene president Alexandr Lukašenko. Foto: Viktor Tolochko/Sputnik

​Euroopa Liidu teade 53 miljoni euro eraldamisest Valgevene rahvale ning selle ülekandmisest opositsioonilise koordinatsiooninõukogu kontole muutub trumbiks Valgevene presidendile Aleksandr Lukašenkole ning opositsioon ei soovi mitte mingit pistmist selle rahaga, teatas koordinatsiooninõukogu juht Maria Kalesnikava reedel.

«Oleme loomulikult mures, näiteks EL-i eilse teate pärast eraldada koordinatsiooninõukogule 53 miljonit ning et meie peame selle laiali jagama. See on veider hetk, me kuulsime sellest meediast... Olime väga üllatunud. See on täpselt selline teade, mis annab trumbid Lukašenkole,» lausus Kalesnikava raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Ta avaldas lootust, et EL-i esindajad selgitavad olukorda, «sest see on loomulikult meie jaoks lõks».

«Meist saavad kriminaaluurimise kahtlusalused, meile räägitakse teiste riikide sekkumisest ja nüüd ütleb Euroopa Liit meile, et anname teile 53 miljonit. Loomulikult pole me seda kunagi palunud ja me ei tee sellega mingit tegemist,» lausus Kalesnikava.

Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikul kohtumisel neljapäeval Berliinis ütles Euroopa Komisjoni laienemis- ja naabruspoliitika volinik Oliver Varhelyi ajakirjanikele, et EL eraldab Valgevene rahva aitamiseks 53 miljonit eurot.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen lausus samuti, et on valmis rahaliselt toetama võimu rahumeelset üleminekut Valgevenes, andes vahendeid rahva vajaduste rahuldamiseks, nagu haiglatele meditsiinivarustuse ostmiseks ning maksete tegemiseks vaestele ja sotsiaalsüsteemile.

Euroopa Ülemkogu alalaine eesistuja Charles Michel lausus, et Euroopa Liit kehtestab varsti sanktsioonid neile, kes vastutavad inimõiguste rikkumiste ja valimistulemuste võltsimiste eest Valgevenes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles