Eesti ja Läti koostavad sanktsiooninimekirja Valgevene ametnikest (4)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Remo Tõnismäe

Eesti välisminister Urmas Reinsalu ja Läti ametikaaslane Edgars Rinkēvičs hakkavad tänasest välja töötama sanktsioonid vägivalla ja valimiste võltsimise eest vastutavatele Valgevene ametiisikutele.

«Valgevene on meie vahetuses läheduses ning seda olulisem on reageerida kiiresti ja anda selge signaal,» selgitas välisminister Urmas Reinsalu. Sanktsioonidega nähakse ette viisakeeld.

Konkreetse nimekirja esitavad välisministrid lähiajal enda riikide valitsustele.

Postimees avaldab Eesti ja Läti välisministri ühisavalduse:

«Eesti välisministeerium ja Läti välisministeerium väljendavad sügavat muret Valgevene presidendivalimiste pärast, mille tulemusi Valgevene ühiskond ei ole tunnustanud, ning kutsuvad Valgevene praegust kriisi rahumeelselt ja seaduslikult lahendama.

Ministrid tervitavad kolmapäeval, 19. augustil 2020 toimunud Euroopa Ülemkogu kohtumise tulemusi ning otsustavad kehtestada individuaalsed sihtsanktsioonid Valgevene ametiisikutele, kes vastutavad Valgevene presidendivalimiste tulemuste võltsimise ja Valgevene linnades rahumeelsete meeleavaldajate vastu ülemäärase jõu kasutamise eest.

Eesti ja Läti on koostanud Valgevene ametnikest nimekirjad. Sanktsioonidega nähakse ette viisakeeld. Riiklikul tasandil kehtestatakse kahepoolsed sanktsioonid kooskõlas riikliku korraga enne peatset Euroopa Liidu sanktsioonide kehtestamist.

Eesti ja Läti hindavad väga kõrgelt demokraatia aluspõhimõtteid, millest üks olulisim on kodanike õigus väljendada oma poliitilist tahet vabade ja õiglaste valimiste kaudu. Eesti ja Läti väärtustavad poliitiliste õiguste ja demokraatlike normide kaitsmist kogu maailmas.

Eesti ja Läti jätkavad aktiivset tööd Valgevene kodanikuühiskonna tugevdamise toetuseks. Valgevene on ja jääb Eestile ja Lätile oluliseks naaberriigiks ning Eesti ja Läti hoiavad ka tulevikus heanaaberlikke suhteid Valgevene rahvaga.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles