Välisministrid: Valgevene presidendivalimised ei vasta demokraatia normidele (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Lukashenko "pressikonverents"
Lukashenko "pressikonverents" Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid edastasid ühisavalduse hiljutiste sündmuste kohta Valgevenes. Ministrid teatasid, et jälgivad riigis toimuvat ning toetavad kohalikku rahvast. 

«Eesti, Islandi, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani välisminister väljendavad Valgevenes toimuvate sündmuste kontekstis suurt muret vägivalla pärast, millega surutakse maha valimisjärgseid meeleavaldusi ning mida korraldatakse reaktsioonina teadetele ulatusliku valimispettuse kohta,» edastati teates ning lisati, et teated meeleavaldajatele tekitatud füüsiliste vigastuste kohta on neile äärmiselt häirivad.

Välisministrite hinnangul ei olnud pühapäevased valimised korrektsed: «9. augustil 2020 Valgevenes korraldatud presidendivalimised ei vasta Valgevene rahvusvahelistele kohustustele ega kogu maailmas tunnustatud demokraatia ja õigusriigi normidele ning need ei olnud vabad ja ausad.»

«Kutsume Valgevene ametivõime üles lõpetama poliitiliste vastaste tagakiusamine, viivitamatult vabastama kõik ebaõiglaselt kinnipeetud ning austama inimõigusi ja vabadusi. Palume Valgevene valitsusel viivitamatult algatada tegelik poliitiline dialoog opositsiooniga, et vältida edasist vägivalla kasutamist,» seisis teates.

Välisministrid kirjutasid ühisavalduses, et jätkavad Valgevene rahva toetamist ja jälgivad toimuvat tähelepanelikult. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles