VIDEO Mida said erikomisjonid teada USA õigusbürooga sõlmitud lepingust? (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon ja korruptsioonivastane erikomisjon kogunesid täna erakorralisele ühisistungile, et arutada rahandusminister Martin Helme advokaadibürooga Freeh Sporkin & Sullivan sõlmitud lepingut. Postimees vahendab otsepilti komisjonide pressikonverentsist. 

Erikomisjonide päevasele istungile oli kutsutud peaminister Jüri Ratas, Riigiprokuratuuri süüdistusosakonna juhtiv riigiprokurör Taavi Pern ning Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Jürgen Ligi (Reformierakond) loodab sel korral teada saada, millised takistused Eesti ning Ameerika Ühendriikide õiguskoostöös ja valitsuse sees on tinginud, et rahandusminister on võtnud oma ametile mitteomase rolli ning toimetab üksi, Eesti riigiametitest lahus ning USA vahendaja toel. 

Tema sõnul loodetakse samuti rohkem kuulda vahendaja isikust ning tema palkamisest. «Praeguse seisuga on silmatorkav, et rahandusminister varjab informatsiooni ja väldib aru andmist, peaminister aga viitab valitsuse vastutuse asemel rahandusministri omale,» lisas Ligi.

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Katri Raik leiab, et Eesti riigi ja Ameerika Ühendriikide advokaadibüroo vahelise lepingu asjus tuleb jõuda selge pildini ja seda nii võimaliku mõjuvõimu kasutamise, rahapesu tõkestamise, julgeoleku kui ka riigi raha kasutamise võtmes. «Riigikogu ülesandeks on tegeleda parlamentaarse kontrolliga. Loodetavasti näitab käesolev protsess, kuidas valitsuse ja parlamendi komisjonide, sealhulgas opositsiooni juhitud komisjonide vaheline suhtlus tulevikus toimuma hakkab,» lisas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles