Jüri Luik: USA kavatsus vähendada Euroopas üksuseid ei ole positiivne areng (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kaitseminister Jüri Luik.
Kaitseminister Jüri Luik. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

USA teatas, et viib Saksamaalt välja 11 900 sõdurit, kellest umbes 6400 naasevad koju, ligi 5600 aga saadetakse teistesse Euroopa NATO riikidesse. Kaitseminister Jüri Luik (Isamaa) ei tervita heameelega USA kavatsust vähendada Euroopas paiknevaid NATO üksuseid. 

«USA sõjaline kohalolek on Euroopa julgeoleku ja transatlantiliste suhete nurgakivi. USA püsivalt Euroopas paiknevate üksuste vähendamise kavatsus ei ole positiivne areng. Samas on alates  2014. aastast taas suurenenud USA sõjaline kohalolek ja mitme miljardilised investeeringud Euroopasse on olnud võtmetähtsusega Venemaa heidutamisel ja on seda ka edaspidi,» kirjutas Luik oma avalduses.

Tema pöördumises on kirjas, et USA võimalike ümberpaigutamiste järgselt jäävad Euroopasse kümned tuhanded USA relvajõudude liikmed, USA tipptehnoloogilised relvasüsteemid ja rasketehnika, eelpaigutatud varustus ning USA tuumarelvad. «Lisaks, nagu kaitseminister Mark Esper oma pöördumises välja tõi, kavatseb USA edaspidi rohkem üksusi roteerida Ida-Euroopasse, sh nimetas Esper eraldi Poolat ja Balti riike. USA sõjaväelaste ümber paigutamine on igal juhul põhjalik protsess, mille planeerimine ja elluviimine võtab aega ning midagi ei juhtu üleöö,» lisas minister. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles