Saarts: loodetavasti ei hakka Isamaa juhid erakonna olukorda pingestama (5)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Politoloog Tõnis Saarts.
Politoloog Tõnis Saarts. Foto: Eero Vabamägi

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul näitab osa Isamaa liikmete loodud ühendus ja manifest nende soovi tagasi juurte juurde minna. Samas on tekkinud oht, et erakond võib laguneda.

Sadakond Isamaa liiget asutasid parteisisese ühenduse Parempoolsed ja kirjutasid manifesti, milles märgivad, et viimastel aastatel on pandud Eestile edu toonud väärtused kahtluse alla.

«See manifest on ühelt poolt protest selle vastu, et Isamaa, olles valitsuses EKREga, on olnud sunnitud pealt vaatama seda, kuidas EKRE järk-järgult lammutab seda demokraatiamudelit ja neid alusväärtusi, millele Isamaa tegelikult üheksakümnendatel ja 2000ndate alguses Eesti riigi rajas,» ütles Tõnis Saarts «Aktuaalsele kaamerale».

Teisest küljest on see protest selle vastu, et kaks järjestikust koalitsiooni Keskerakonnaga on Isamaale tähendanud vasakpoolsemat poliitikat, kui koalitsioonides, kus oldi koos Reformierakonnaga, arvas Saarts.

Ta lisas, et näib, nagu sooviks osa isamaalastest tagasi pöörduda juurte juurde, mil partei oli majanduspoliitiliselt liberaalne ning selgelt läände suunatud. Viimati oli sarnane rahulolematus parteis, kui tekkis Vabaerakond.

«Lõhe Isamaas, kus see partei on tegelikult väga hapras seisus, võib olla sellele erakonnale saatuslik. Nii et ma loodan, et Isamaa juhid ei hakka seda olukorda kuidagi eskaleerima, neid aktiviste karistama, mis viiks Isamaa lõhenemiseni,» märkis Saarts.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles