BLOGI JA GALERII ⟩ Reformierakonna plaan tööjõukriisi leevendamiseks kukkus riigikogu menetlusest välja (34)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Riigikogu erakorraline istung
Riigikogu erakorraline istung Foto: Sander Ilvest

Reformierakonna ettepanek tööjõukriisi leevendamiseks pikendada siin viibiva välistööjõu töölube selle aasta lõpuni ei leidnud riigikogu suures saalis toetust. 

Täna keskpäeval erakorralisele istungile kogunenud riigikogu liikmed arutasid Reformirakonna algatatud ettepanekut tööjõukriisi leevendamiseks. On märgiline, et vaid mõned tunnid enne istungi algust teatas valitsus oma plaanist Eestisse sisenemise piirangute leebemaks muutmisest. 

Pärast kolm ja pool tundi kestnud arutelusid hääletasid riigikogu liikmed häältega 52:42 eelnõu menetlusest välja. Riigikogu maaelukomisjoni juhi Tarmo Tamme sõnul ei pakkunud eelnõu töörände küsimuses jätkusuutlikku lahendust. «Tänane valitsuse otsus näeb laiemalt probleemi lahendamist, arvestades Eesti inimeste huve,» sõnas Tamm. 

Reformierakonna plaan on pikendada 17. märtsi seisuga Eestis töötavate välismaalt pärit töötajate töölube selle aasta lõpuni. Eelnõu eesmärk on hoida juba Eestis töötavat välistööjõudu, mis täidab vajaduste lünki, mida tööjõu vaba liikumise peatumisel ei saa täita Eesti elanike arvel.

Reformierakonna juhi Kaja Kallase sõnul sundis opositsiooni surve valitsust tööjõukriisi lahendama. «See, et tööjõuga tekib mure, oli selge, kui valitsus kehtestas koroonakriisi kobareelnõuga ajutisele tööjõule siinviibimise tähtaja öeldes, et peale 31. juulit peavad kõik siit lahkuma, Reformierakond on rääkinud, et majandusele on täiendava tööjõu lahendust vaja juba 3 kuud,» märkis Kallas.

Kallase sõnul  on iga venitatud päev täiendava tööjõu lubamisega loonud ebakindlust ja tekitanud majandusele kahju, mis on mõõdetav ja mida ei oleks pidanud olema.

Seletuskirjas märgitakse, et kõige teravam on olukord põllumajanduses hooajatöödel, kuid ka ehituses, tööstuses, sotsiaalhoolekandes ja mujal on välistööjõu kaotus korvamatu.

Arvestades, et valitsus võttis täna hommikul enne riigikogu istungit vastu otsuse leevendada sisenemispiiranguid Eestisse, oli vähetõenäoline, et Reformierakonna algatus koalitsioonierakondade toetuse leiab. 

Loe riigikogu istungist lähemalt blogist! 

Valitsuse plaan: leebemad tingimused riiki sisenemisel

Eestisse võib siseneda kõikidel eesmärkidel ning ilma piiranguteta Euroopa Komisjoni teatises toodud riikidest, kui sealne nakkuskordaja on 16. Kui nakkuskordaja on üle 16 (nende seas on näiteks ka Ukraina), peab ta 14 päeva viibima isolatsioonis. Euroopa riikide suhtes kehtib lisapaindlikkus: neist võib Eestisse isolatsiooni kohustuseta tulla ka siis, kui sealne nakkuskordaja on tõusnud kuni 10% võrra. 

Otsuse järgi võib kuni 2022. aasta 30. aprillini Eestis hooajatöötajana töötada kuni 180 päeva 365 järjestikuse päeva jooksul. Sotsiaalministeerium, siseministeerium ja rahandusministeerium teevad kümne päeva jooksul ettepaneku hooajatöötajate palgakriteeriumide osas.

Välisüliõpilase pereliikmetest võivad Eestis viibida vaid üliõpilasest üksikvanema alaealised lapsed. Kui välisüliõpilane eksmatrikuleeritakse kas omal soovil või kõrgkooli algatusel, siis tema elamisluba üliõpilasstaatuse alusel lõpeb 30 päeva pärast. Piirangud ei laiene üliõpilastele, kes on pärit Euroopa Liidu või OECD riikidest.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles