Valitsus otsustas: sisenemispiirangud muutuvad märgatavalt leebemaks (3)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Peaminister Jüri Ratas
Peaminister Jüri Ratas Foto: Madis Veltman

Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) teatas oma Facebooki lehel, et valitsus jõudis tänasel istungil kokkuleppele välisüliõpilaste ning hooajatöötajate Eestis toimetamise tingimustes. Uued reeglid leevendavad märgatavalt Eestisse pääsemise võimalusi.

Otsuse järgi võib kuni 2022. aasta 30. aprillini Eestis hooajatöötajana töötada kuni 180 päeva 365 järjestikuse päeva jooksul. Sotsiaalministeerium, siseministeerium ja rahandusministeerium teevad kümne päeva jooksul ettepaneku hooajatöötajate palgakriteeriumide osas.

Saabumisel Euroopa liidu välistest riikidest, kus nakatunute arv on suurem kui 16, peavad töötamise või õppimise eesmärgil Eestisse sisenevad inimesed jääma isolatsiooni, mis korraldatakse vastavalt kas tööandja või õppeasutusega koostöös. Tagatud peab olema nii transport kui ka elamine 14-päevasel eneseisolatsiooni perioodil ning isik peab läbima kaks koroonaviiruse testi, millest üks tehakse Eestisse saabumisel ja teine siinviibimise 14. päeval. Töötaja võib Eestis tööle asuda Eestis viibimise 15. päeval, juhul kui tema teine test on negatiivne.

Piirangud kehtivad Eestisse saabumisel ka riikidest, mille nakatunute arvu kohta on andmed puudulikud ja kus on suurem viiruse leviku oht. Nende riikide nimekiri avalikustatakse välisministeeriumi kodulehel.

Lisaks avatakse Euroopa Liidu Nõukogu soovitustele tuginedes Eesti piir 14 madala nakkustasemega riigi elanikele väljastpoolt Euroopa Liitu. Alates tänasest saavad Eestisse reisida Alžeeria, Austraalia, Gruusia, Jaapani, Kanada, Maroko, Montenegro, Lõuna-Korea, Rwanda, Serbia, Tai, Tuneesia, Uruguay ja Uus-Meremaa elanikud.

Välismaalastele, kes saabuvad Eestisse nimekirjas olevatest madalama nakkustasemega ELi-välistest riikidest või transiidina läbi ELi riikide, kus nakatunuid on 100 000 elaniku kohta vähem kui 16, 14-päevast liikumispiirangut ei rakendata. Nimekirja kolmandatest riikidest, kust Eestisse sisenemine on lubatud, uuendatakse iga kahe nädala tagant ning see avaldatakse välisministeeriumi kodulehel.

Valitsus tegi täna oma korraldusse ka muudatuse, mille kohaselt saavad Eestisse reisida peale Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna riikide, Šveitsi, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ka Andorra, Monaco, San Marino ning Vatikani (Püha Tool) kodanikud ja elanikud, samuti nende pereliikmed, kui nad on haigusnähtudeta. 14-päevane elu- või viibimiskohas viibimise piirang kehtib Eestisse saabumisel inimestele, kes tulevad siia ELi või Schengeni riikide kaudu, mille viimase 14 päeva nakatunute arv 100 000 elaniku kohta on suurem kui 16 (paindlikkus 10 protsenti).

Välisüliõpilase pereliikmetest võivad Eestis viibida vaid üliõpilasest üksikvanema alaealised lapsed. Kui välisüliõpilane eksmatrikuleeritakse kas omal soovil või kõrgkooli algatusel, siis tema elamisluba üliõpilasstaatuse alusel lõpeb 30 päeva pärast. Piirangud ei laiene üliõpilastele, kes on pärit Euroopa Liidu või OECD riikidest.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles