VIDEO ⟩ Mart Helme: Seeder on ajanud ebaadekvaatset juttu (32)

Copy

EKRE pikaaegne esimees, tänasest aseesimees Mart Helme ei leia, et erakond muutuks kartellierakonnaks. Samuti märkis ta Jaak Madisoni öeldule vastates, et aseesimeeste valimised olid demokraatlikud ja ta pole tegelenud kongressi eel ühegi isiku vastase kihutustööga.

Te olete suurepärane kõneleja. Kas teie poeg suudab olla samasugune karismaatiline juht? 

Mina ütleksin, et Martini kõne ei olnud sugugi halvem kui minu. Minu kõne oli ilukirjanduslikum ja emotsionaalsem, aga Martini kõne oli väga detailiderohke ja sisuline. See ongi, et me oleme kogu aeg teineteist täiendanud. Mina võib olla pakun teatud slaavilikku joont, tema tuleb saksaliku täpsusega. 

Ma mäletan ühte korda, kui lapsed tegid teatrit. Martin oli võib olla 10-aastane poisikene. Ta mängis selles etenduses klouni. Ta oli nii hea kloun, et me tõepoolest naersime südamest, mitte niimoodi moe pärast. Ma tean, et Martinil seda karismat jätkub. 

Martin Helme tunnistas, et kõnestiil muutub erakonnas. Kui suur on oht, et sellega hoopis kaotatakse praegune valijaskond, kellele meeldib selline väga kõva ja võib olla natukene käre sõnavõtt, selle asemel et võidetakse? 

Mina ei tea, minu sõnavõtud, vähemalt mu enda meelest ei ole väga käredad. Nad on võib olla värvikad. Ma arvan, et me jätkame teineteise täiendamist veel mitmed head aastad. 

Me oleme muutunud võimuerakonnaks, see ei ole kartellierakond. Me tahame muutuda veelgi mõjukamaks võimuerakonnaks. 

On juba tulnud erinevaid arvamusi, ka opositsiooni poolelt. Nad arvavad, et te muutute kartellierakonnaks, selliseks Rahvaliidu tüüpi erakonnaks. Mis te vastate neile?

Ei muutu. Need põhimõtted on teist tüüpi kui Rahvaliidul. Me ei ole ka trenditeadlikud inimesed. Me oleme inimesed, nagu ka Martini kõnes välja oli toodud, oleme kõik need olulised teemad välja toonud, mis olid algusest peale ja täienevad, kuna poliitiline agenda ka mõneti muutub. Ei, me ei muutu kartellierakonnaks. Me oleme muutunud võimuerakonnaks, see ei ole kartellierakond. Me tahame muutuda veelgi mõjukamaks võimuerakonnaks. 

Kuidas seda saavutada?

Tööga, ikka tööga. Ikka inimeste murede tundmaõppimisega, inimeste kaasamisega, erakonna ehitamisega, erakonna tutvustamisega ja arvamusliidrite kaasamisega. 

Te ütlesite, et Martin Helme tuleb oma meeskonnaga. Nüüd tuli uudis, et Jaak Madison ei jätka aseesimehena. On see teadlik samm erakonna poolt? 

Ei, erakonna liikmed valisid aseesimehe. Ma ütleksin nii, et meeskond uueneski, et Siim Pohlak sai aseesimeheks. Siim teenis selle positsiooni välja oma tööga fraktsiooni esimehena. Siim on teinud väga head tööd, Siim on äärmiselt tubli, kohusetundlik, täpne, pühendunud inimene. Natukene liiga tagasihoidlik, poliitik peaks natukene rohkem olema valmis esiplaanil olema. Küll ta õpib. Siimu jõudmine aseesimehe positsiooniline on märgiline. See näitab, et erakonnas hinnatakse niisugust sihikindla töö ja pühendumise elementi, mitte nii väga esinemisoskust. 

Jaak Madison leiab, et sellist sõnaõigust erakonnas nii nagu peaks olema, ei ole. 

Mis tähendab? Ma ei saa aru. Mis sõnaõigust ei ole? Kõigil on sõnaõigus. Kui inimene ei ole rahul kongressi valimistulemustega, noh, ma ei oska öelda, siis on küll veider süüdistada kongressi. On ju selgelt näha, et oli hulk inimesi, kes mitte väga suurte vahedega teineteisega konkureerisid. Kert Kingo oli üks nendest, Jaak Madison. Aga tulemus oli see, mis ta oli, mingit manipulatsiooni siin kusagil ei ole. 

Jaak Madison annab mõista, et käib kihutustöö tema vastu ja jäi mulje, et kihutustöös on süüdi ladvik. 

Ma ei ole mitte kunagi, mitte ühegi kongressi eel tegelenud ühe, teise või kolmanda isiku vastase kihutustööga. Või ühe, teise või kolmanda isiku poolt agiteerimisega. Mitte kunagi! Ma olen nii hea juht ja vana juht, et ma tean, et selline asi lendab varem või hiljem vastu vahtimist. 

Helme Madisonile: Mis sõnaõigust ei ole? Kõigil on sõnaõigus. Kui inimene ei ole rahul kongressi valimistulemustega, siis on küll veider süüdistada kongressi. 

Olete te rahul sellega, et ta aseesimeheks praegu ei saanud?

Ma ütleks nii, et tal on oma positsioon ju olemas. Ma üldse ei saa aru, miks tema persooni nii väga tähtsustatakse, et me sellel teemal peame nii pikalt rääkima. Tal on oma positsoon, ta on Euuropa Parlamendi saadik. Europarlamendi saadikud on meil terve hulk väga nähtaval kohal olevaid poliitikuid, ka teistest erakondadest. Ma ei mõista. 

Ta andis mõista, et kuna nii tema kui ka Henn Põlluaasa poolt hääletasid vaid pooled, siis võib rääkida lõhest erakonnas. 

No ei. Sellist asja ei ole. See on selline jutt nagu möödunud riigikogu valimiste eel üks Pärnumaalt riigikokku valitud inimene oli väga pahane, et Mart Helme võttis minu hääled ära. Antud juhul Siim Pohlak ja Henn Põlluaas ja mõned teised võtsid kellegi hääled ära. See on demokraatlik. Nii on lihtsalt. 

Räägime teie tulevikust. Siin on erinevaid spekulatsioone olnud. Milline on teie plaan? 

Minu soov on jätkata ministrina ja erakonnas aseesimehena. Ja täpselt nii ongi. Mul ei ole mingeid muid pretensioone. 

Ei mingeid riigikogu aseesimehe, Brüsseli või muid plaane? 

No, esiteks, Europarlamendi valimisteni on neli aastat veel. Vahepeal on meil kohalikud valimised, riigikogu valimised. Ma ei tee mingisuguseid plaane, ma ei tea, kuhu ma lähen. 

Võib-olla olen ma vihjamisi välisministrile öelnud, et äkki saadad mind suursaadikuks mõnda suurde soliidsesse riiki. Äkki ma tahan hoopis suursaadikuks minna? Ma püstitan teile veel ühe spekulatsiooni. 

Kas sellel teie poolt püstitatud spekulatsioonil oleks ka mingit alust?

Ei, praegusel hetkel kindlasti mitte. 

Poliitika paraku on silmakirjalik. 

Aga presidendi teema. Tegelikult oleks ju mugav vahetult enne kohalike omavalitsuste valimisi presidendikandidaadina mööda Eestimaad erakonnale populaarsust koguda, ehk n.ö kaks ühes.

Meil on see kokkulepe, et koalitsioon üritab leida ühiskandidaadi. Praegu seda leitud ei ole, ei ole isegi nimesid. On tekkinud väike dissonants, kuna kõige väiksem osapool kujutab ette, et president peaks tulema nende ridadest. Me ei ole sellega nõus. Me ei arva, et kõige väiksem koalitsiooni osapool peaks olema presidendi osapool. Aga kui me leiame kandidaadi, siis me ei vaata ta erakondlikku kuuluvust, vaid me vaatame seda, et sellel inimesel oleksid tõelised šansid presidendiks saada. Need diskussioonid seisavad ees. 

Me juba näeme, kuidas Helir-Valdor Seeder on ikka väga sobimatud toonid üles tõmmanud ja minu meelest täitsa ebaadekvaatset juttu ajanud. 

Te vastandusite oma kõnes nii Jüri Ratasele kui ka Isamaale. Kas nüüd, kus erakonna juhi vastutusest olete prii,  hakkategi rohkem  koalitsioonile vastanduma? 

Eks ei maksa puru silma endale puistata ja teha nägu nagu me ei oleks konkurendid. Loomulikult oleme me konkurendid. Tuleb uus valimiste ring ja loomulikult me nendele valimistele läheme konkurentidena. Jah, nii on. Me juba näeme, kuidas Helir-Valdor Seeder on ikka väga sobimatud toonid üles tõmmanud ja minu meelest täitsa ebaadekvaatset juttu ajanud. Ta on lubanud meid alla neelata, koalitsioonist välja visata ja on muud igasugust praalimist - see kõik on eelmäng tulevastele valimistele. See aga ei tähenda, et koalitsioon kohe laguneks. Üks asi on see etendus, mida tehakse avalikkusele ja teine asi on see pragmaatiline poliitika, mida tehakse kulisside taga. Poliitika paraku on silmakirjalik. 

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles