VIDEO ⟩ Martin Helme: meie suhtlustoon muutub (20)

Copy

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna uue esimehe Martin Helme sõnul oli Mart Helme juhina väga suur improvisaator, kuid nüüd, kui tema esimeheks sai, siis muutub EKRE retoorika. 

Palju õnne! Toetus on väga suur, samas ka vastutus. Mismoodi kavatsete täita ülesande, et viia erakond peaministriparteiks? 

Jah, see ei juhtu ühe aastaga või üleöö. Siht peab selge olema. Kõigepealt suur tänu ja olen erakonna kaaslastele tänulik selle üksmeelse toetuse eest. Me oleme väga palju teinud tööd – teinud küsitlusi; analüüsinud, vaadanud, missugused valijad teemadele reageerivad; missugused teemad inimesi kõnetavad. Meil on üsna hea plaan, kuidas hakata kasvatama erakonna kandepinda. Pole erilist saladust, et kui me suudame natukenegi aktiveerida seda inimest, kes üldiselt valimas ei käi, oleks see üks osa kasvuallikast. Arvestatav osa kasvuallikast tuleb sellest, et me üritame enda taha saada neid inimesi, kes siiamaani on eelistanud mõnda teist erakonda. Keegi kindlasti vabatahtlikult oma toetust ei loovuta. See on see, mida ma pidasin silmas, et vahel seisavad meil ees ajad, kus meil on vaja jõuliselt konkurentidega kokku põrgata. 

Uue juhiga tuleb ka uus meeskond. Te ütlesite, et senine isa-poja tagatuba ära ei kao. Kes saavad olema teie lähimad kaasvõitlejad? 

Eks meil kongress paneb selle paika. Äsja valiti uus sats aseesimehi ja praegu käivad juhatuse valimised. Eks ikkagi juhatuse reaalne tööga koormamine on üks potentsiaalse tugevuse realiseerimise koht. Meil on juhatuses inimesi, kes tahaksid rohkem teha ja kellele võiks rohkem ülesandeid peale panna. Meeskonda laiendada – seda ma tahaks teha. Aga kes seal meeskonnas on, seda otsustavad liikmed. 

Jaak Madison jäi meeskonna liikmelisusest ilma ehk ta ei saanud aseesimeheks. Kas see oli teadlik vangerdus?

Ma olen alati üritanud erakonnasisestel valimistel mitte panna näppu kaalukausile. Mis puudutab ringkonnasiseseid või kongressi valimisi: ükskõik, mis pidi sa seda kaalukaussi näpiksid, ikka keegi on hirmus pahane. See on tänane kongressi otsus. Peab ka juurde ütlema, et aseesimeeste kohale oli väga tihe rebimine. Ja kõik kandidaadid olid väga väärikad. Kõik paratamatult ei mahtunud selle kolme hulka. Aga Jaagu panus erakonnale selle võrra kindlasti ei vähene. Minu tänu tema töö eest või hinnang temale ei muutu vähem kõrgeks. 

Kas EKRE ministrite hulgas toimub muutusi? 

Ma ei näe praegu küll põhjust. Me oleme neid ministreid ise vahetanud või olnud sunnitud vahetama. Ma arvan, et oleme suhteliselt hea meeskonna tänaseks suutnud komplekteerida ja kõik ministrid, minu silmis, teevad head tööd. 

Kas avatakse ka koalitsioonileping?

Ei, sellist plaani ei ole. Koalitsioonileping on üsna värske, ma olin selle tegemise juures –kui millegagi mitte rahul olla, siis tuleb peeglisse vaadata. Mida ma kõige olulisemaks pean, on see, et me seda koalitsioonilepingut ellu viime. Et need vaidlused, mida me pidasime ja kokkulepped, mis me oleme teinud, et need realiseeruksid. 

Endine esimees ütles, et Prokrustese säng tuleb purustada, raamid tuleb laiali lüüa. Kuidas te seda teete? 

Kui ma seda ütleksin, siis ma käiksin välja meie sõjaplaani. Meil ei muutu väga maailmavaade. Mõned oponendid on öelnud, et EKRE on ikka see sama EKRE. Meie erakonna paatosprogramm ei muutu täna. 

Öeldakse, et 80% suhtlusest on toon. Sama asja saab öelda teistmoodi ja teise tooniga.  Ma arvan, et see toon võib küll muutuda. 

Kas te muutute tasakaalukamaks?

No vot. Ja siis ma tahtsingi öelda, et mis see on, mis muutub. Öeldakse, et 80% suhtlusest on toon. Sama asja saab öelda teistmoodi ja teise tooniga.  Ma arvan, et see toon võib küll muutuda. 

Mismoodi ta muutub? 

Mardi suurim poliitiline tugevus oli, et ta oli suur improvisaator. Talle meeldis käigupealt plaane teha ja sellega kõigi teiste plaane untsu keerata. Ja sellises improviseeritud olukorras olla kogu aeg tegeliku sündmustekulu valitseja. Mulle meeldib asju teha tunduvalt süsteemsemalt ja plaanipärasemalt, isegi kui ma ei pruugi jagada teistega, mis see plaan on. 

EKRE muutub pisut rahulikumaks, skandaale jääb vähemaks? 

Vot seda ma ei saa lubada, sest skandaale tekitavad meile teised, mitte meie ise. 

Te astute sellisel juhul ju Isamaa kandadele? 

See on ilmselt tõsi, et need muutused, mis meil toimuvad – see puudutab väga palju meiega kõige sarnasemas nišis olevat erakonda. Kahtlemata Isamaa peab mõtlema mingi pika plaani peale. Mulle tundub, et esmased reaktsioonid on suhteliselt valulised olnud. Ma tsiteeriksin Urmas Reinsalut tagasi: «Saime Mardi all nendega asju aetud, saame minu ajal ka.»

Ma olen huvitatud, et see valitsus toimiks, et ta toimiks kuni järgmiste valimisteni. 

Reformierakonnaga vaikseid vestlusi ei või toimuma hakata?

Ma arvan, et Reformierakond parandab seda viga, mille nad eelmistel valimistel tegid –mängisid ennast nurka. Ja praegune muutus meie erakonnas annab neile võimaluse enda viga parandada. Mina ei ole kindlasti see, kes viib meie erakonna valitsusest välja. Ma olen huvitatud, et see valitsus toimiks, et ta toimiks kuni järgmiste valimisteni. Aga ma olen huvitatud, et ta toimiks, viies ellu neid poliitikaid, milles oleme kokkuleppinud. 

Enda kõnes tõite välja, et Maarjamaast võiks saada Läänemere Šveits. Mis see Läänemere Šveits on? Kelle hääli te sellega soovite saada?

No, Läänemere Šveits on mitmes mõttes vastuvoolu ujumine. Nagu me teame, on Šveits väga detsentraliseeritud riik, ma arvan, et Eesti on liiga palju tsentraliseeritud riik. Ta on isikliku vastutuse, isikliku püüdlemise ja vabaduse väga selge näide Euroopas. Töökas ja moraalne. Kui me mõtleme selle peale, et missugused variandid meil on väikeriigina, siis me peaksime olema väga enesekindlad, nii nagu šveitslased on (neil on küll teine  ajalugu). Aga see enesekindlus, et meie viisi tehes saab ka kasulikult asjad aetud. Seda ma tahaksin meile süstida. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles