Politoloog: erakonna uue juhi töö ei saa olema kerge (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Politoloog Martin Mölder.
Politoloog Martin Mölder. Foto: Erik Prozes

EKRE esimees Mart Helme teatas laupäeval, et erakonna esimeheks ta edaspidi ei kandideeri. Politoloog Martin Mölder leiab, et Martin Helmele teatepulga edasi andmine oleks igati ootuspärane ning uut juhti ootab tõenäoliselt ees omamoodi katsumus. 

Mölderi sõnul ei saaks öelda, et erakonna juhivahetus oleks ei oodatud ega ootamatu samm. «On igati ootuspärane, et erakonna juhtimine antakse ühel hetkel nooremale põlvkonnale üle. Kuid liiga palju märke sellest ei olnud, et see peaks juhtuma just nüüd. Mart ja Martin Helme on EKRE koos üles ehitanud ning Martin Helme on hetkel ainus inimene erakonnas, kes võiks juhtimise üle võtta. Just selle tõttu on igati ootsupärane, et uueks esimeheks saab just tema,» kommenteeris Mölder ja lisas, et just seetõttu muud varianti ei olekski. 

«Oma kavatsustest teada andes rõhutas Mart Helme ka erakonna ambitsioonikaid eesmärke - saada järgmistel valimistel peaministrierakonnaks. See tähendaks oma toetuse suurendamist vähemalt 10 protsendi võrra, mis ei saa uuele juhile kerge ülesanne olema. EKRE on kõik rahulolematud valijad juba teistelt erakondadelt ära korjanud,» lisas politoloog. «Kuid samas ma ei oota, et juhivahetus muudaks erakonna suunda. Mart ja Martin Helme on poliitiliselt astunud väga ühte sammu.»

Mölderi sõnul peab järgmisteks valimisteks midagi muutuma, kui erakond tahab endale seatud suuri eesmärke saavutada. «Seega ei saa erakonna uue juhi töö olema kerge. On vaja välja mõelda, kuidas võita juurde toetajaid ilma olemasolevaid eemale peletamata. Kuna EKRE on olnud suuresti protestierakond, siis sellest profiilist loobumine oleks neile riskantne ning seega peavad nad seda ilmselt kuidagi edasi arendama, laiendama,» ütles ta. «Kuid kuna Martin Helme on olnud erakonna tüüri juures ka kuni praeguseni, pole see töö talle kindlasti võõras.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles