Reformierakond tegi ERJK likvideerimise seadusesse ühe muudatusettepaneku (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Reformierakonna riigikogu fraktsioon andis täna üle oma muudatusettepaneku Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni likvideerimise eelnõusse, millega soovitakse välistada ERJK tööülesannete üleandmine riigikontrollile.

Eelnõu seletuskirja järgi on ERJK olnud järelvalves efektiivne, tehes alates komisjoni loomisest 2011. aastal kokku 82 ettekirjutust, mis on kõik kohtus kehtivaks tunnistatud.

«Eelnõu algatajad ei suutnud komisjonis vastata lihtsale küsimusele: mis probleemi see eelnõu lahendab Eesti inimeste või riigi jaoks. ERJK ülesannete andmine riigikontrollile on ilmselt põhiseadusega vastuolus, sest riigikontrolli ülesannete seas mittetulundusühingute järelevalvet ei ole,» selgitas Reformierakonna fraktsiooni juht Kaja Kallas.  «Sellise ülesande panemine võib tekitada probleeme riigikontrollile põhiseadusega pandud ülesannete täitmisel,» lisas Kallas. 

Tema sõnul ei tohiks valitsus erakondade rahastamise kontrolli lõdvendada olukorras, kus on üleval tugevad kahtlused, et seda tehakse valitsuse juhtpartei Keskerakonna vastu algatatud nõuetest vabanemiseks ning 50 000 euro annetamisega seotud skandaali summutamiseks.

Kaja Kallase sõnul toetavad nad ka sotsiaaldemokraatide poolt esitatud 50 000 muudatusettepanekut. «Parlamendi töö takistamine on väheseid vahendeid, mida opositsioon saab kasutada, et hoida ära valitsuse võimutsemist. Seetõttu oleme lubanud sotside muudatusettepanekuid komisjoni aruteludes toetada, et neid saaks ka suures saalis hääletusele panna,» selgitas Kallas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles