Keskerakonna suurannetaja: olen tagasihoidlik inimene ega soovi avalikkuse tähelepanu (4)

Copy
Keskerakond.
Keskerakond. Foto: Tairo Lutter

Keskerakond kogus esimeses kvartalis rahalisi annetusi 108 705 eurot, sellest 50 000 eurot annetas vähetuntud ettevõtja Jana-Helen Juhaste. Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) saadab suurannetaja materjalid prokuratuuri, kuna neile tundub, et tegemist on tankistiga. 

Jana-Helen Juhaste sõnul on Keskerakonnale üle kantud 50 000 euro suurune annetus tehtud tema isiklikest vahenditest. «Soovisin toetada Keskerakonna maailmavaadet ja olen ka esitanud avalduse Keskerakonnaga liitumiseks. Olen tagasihoidlik inimene ega soovi avalikkuse tähelepanu, kuid teen kindlasti koostööd õiguskaitseorganitega,» märkis Juhaste.

ERR kirjutas aprillis, et Keskerakond kogus esimeses kvartalis rahalisi annetusi 108 705 eurot, sellest 50 000 eurot annetas vähetuntud ettevõtja Jana-Helen Juhaste.

Suurima annetuse teinud Juhaste pole aga ise Keskerakonna liige, vaid kuulub äriregistri andmetel hoopis EKRE-sse. Kui ERR-i venekeelne portaal Rus.err.ee selle kohta Juhastelt aru päris, vastas ta, et kuulumine EKRE-sse tuleb talle üllatusena.

ERJK küsis maksu- ja tolliametist välja andmed Juhaste kolme aasta tulude kohta ning selgub, et tema tulud on olnud liiga väikesed nii suureks annetuseks. Komisjoni aseesimees Kaarel Tarand ütles Postimehele, et eelmisel neljapäeval langetas komisjon otsuse pöörduda oma kogutud materjaliga prokuratuuri poole. «Meie kogutud tõendite alusel tundus nii, et need asjad seal päris täpselt ei klapi. Ehk inimesel pole piisavat sissetulekut, et nii palju annetada,» selgitas Tarand. 

«Järelevalve ülesanne on kontrollida, eriti kui selleks on tehtud kodanike pöördumisi. Me suhtume igasse pöördumisse väga tõsiselt. Hindame oma võimalusi, kas tõstatud teema on ERJK pädevuses. Vastavalt teeme otsuse ja nii ka sel juhul leidsime, et teeme esmase kontrolli. Saime vastused, mis omavahel täpselt kooskõlas ei ole,» ütles Tarand. 

Äriregistri andmetel on Juhaste ettevõtete Tarkoris OÜ ja Telekomehitus OÜ juhatuse liige. Neist esimene on koristusfirma ja teine tegeleb telekommunikatsiooni kaablite paigaldusega. Mõlema ettevõtte juriidiline aadress on Tartus.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas: Keskerakond on selguse huvides valmis 50 000-eurose annetuse tagastama

Jüri Ratas rääkis Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister», et ta on palunud Keskerakonna peasekretäril Mihhail Korbil ühendust võtta Jana-Helen Juhastega, kes erakonnale esimeses kvartalis 50 000 euro suuruse annetuse tegi.

«Ma arvan, et kui erakonnale tulevad maailmavaatelised annetused eraisikute poolt, siis tegelikult peaks olema kuskilt piirist erakonnal endal loodud kontrollmehhanism ja meil on plaanis selle kaasuse valguses ka otsus teha. Kui siin jäävad ebaselged vastused, siis on ainult üks lahendus, ja annetus tuleks sellele inimesele tagastada,» ütles Ratas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles