Läänemets: ERJK kaotamine võib olla vastuolus põhiseadusega (3)

Postimees
Copy
Lauri Läänemets tänavu 24. veebruaril Paides keskväljakul riigilippude heiskamisel.
Lauri Läänemets tänavu 24. veebruaril Paides keskväljakul riigilippude heiskamisel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhiseaduskomisjoni aseesimehe Lauri Läänemetsa (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) sõnul jäi äsja lõppenud põhiseaduskomisjoni erakorralisel istungil üles küsimus, et valitsusliidu esitatud eelnõu Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) kaotamiseks võib minna vastuollu põhiseadusega.

«Riigikontrollile erakondade rahastamise järelevalve kohustuse panemine tähendab Riigikontrolli sekkumist vabaühenduste tegevusse, mis ei ole kindlasti kooskõlas põhiseadusega. Kuigi erakonnad on iseäralikud MTÜd, on nad moodustatud samadel alustel nagu kõik teised vabaühendused – inimeste vabal tahtel,» ütles Läänemets. Tema sõnul on põhiseaduses riigikontrolli vastutusala selgelt piiratud eesmärgil, et avalik võim ei piiraks oma sekkumisega vabaühenduste ja ettevõtete tegevust, kaitstes sellega sõna- ja ettevõtlusvabadust ning demokraatiat.

Samuti suurenesid kahtlused esitatud eelnõu motiivide osas, kuna komisjonis rõhutati koalitsiooni otsust eelnõu menetlemine kiiresti lõpuni viia, põhjendamata kiirustamise vajadust. Eelnõu ettekandja Kert Kingo rõhutas istungil korduvalt, et eelnõu esitajatel ei ole etteheiteid ERJK tegevusele, vaid tegemist on korruptsiooni ennetava sammuga.

«Kiirustamine, argumentide puudumine ning suutmatus oma seisukohti põhjendada, viitab sellele, et seadusemuudatused soovitakse teha ära enne kui Keskerakonna vaidlus Paavo Pettai poolt esitatud miljoninõude osas lõpuni jõuab,» märkis Läänemets.

Põhiseaduskomisjon arutas täna erakorralisel istungil valitsusliidu poolt arutatud eelnõu,  mille eesmärk on kaotada Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles