Reps: vanemapension muudab pensionisüsteemi veelgi hapramaks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson / Postimees

Riigikogu Keskfraktsiooni aseesimees Mailis Reps leidis, et vanemapensioni süsteem muudab niigi defitsiidis pensionikassa veelgi hapramaks, samas ei täida see eesmärki suurendada sündide arvu.

«IRLi loosung vanemapensionist tõestab, et valitsus ei soovi lapsevanemate ebavõrdusega tegelda nüüd ja kohe, vaid soovib selle ebamugava probleemi lahendamise lükata kaugesse tulevikku,» leidis Repst.

«Kui vanemapensioni püütakse rakendada eesmärgiga suurendada sündide arvu, siis valitud meede seda eesmärki ei täida,» leidis ta.

«Praegu on kõige põletavamaks probleemiks liialt suur lõhe lühi- ja pikaajaliste peretoetuste vahel. Kõige keerulisem periood lapsevanematel algab vanemahüvitise lõppedes, mil lapse kasvades kulud küll märgatavalt kasvavad, kuid toetused muutuvad üha väiksemaks. Tänane peretoetuste süsteem toetab eelkõige laste sündi, mistõttu suurenevad Eestis juba mitmendat aastat sotsiaalabitoetustest ainult vanemahüvitisele tehtud kulud, aga mitte lapsetoetus,» selgitas ta.

«Lahenduste lükkamine aastakümnete kaugusele ei anna tulevastele lapsevanemale vajalikku kindlust,» lisas Reps.

«Keskerakond on seisukohal, et pensionilubaduse asemel tuleks lastesse panustada juba täna, suurendades lapsetoetust, luues uusi lasteaia kohti, taastades ranitsatoetuse ning sooja koolitoidu kõigile lasteaia- ja koolilastele,» märkis ta.

«Pensionikassa on juba täna defitsiidis, vanemapensioni näol lisakoormuse tekkimine muudab Eesti pensionisüsteemi veelgi hapramaks,» muretses Reps samuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles