Tsahkna: raha vanemapensioni jaoks on olemas

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension
Pension Foto: SCANPIX

Vanemapensioni tarvis on raha riigieelarvesse kavandatud ning selle taha süsteemi ellurakendamine ei jää, kinnitas riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna (IRL).

«Vanemapensioni rakendamine ei jää rahapuuduse taha, kuna juba 2011. aastal on see koalitsiooni läbirääkimistel kokku lepitud ning vajalik maksumus riigi eelarvestrateegiatesse sisse arvestatud,» kinnitas Tsahkna.

«Koalitsiooni läbirääkimistel oli see üks kõige põhjalikumalt läbi arutatud ja arvutatud punkt. Vanemapensioni maksumus on läbi arvutatud ning riigieelarvesse arvestatud väga konservatiivse prognoosi alusel,» lisas ta.

Tema hinnangul tahetakse avalikkust segadusse viia väitega, et vanemapension tuleb teiste pensionide arvelt. «See ei vasta tõele, kuna vanemapensioni vahendid on eraldi ette nähtud riigieelarvest ning ei puuduta kuidagi olemasolevat pensionisüsteemi rahastamist.»

Tsahkna sõnul on praegu vanemapensioni eelnõu sisuliselt valmis ja ootab valitsuse algatust, et riigikogu saaks selle aruteluga edasi minna. «Praegust tempot arvestades peaks vanemapension seaduseks saama esimese kvartali jooksul,» arvas ta.

Tsahkna sõnul on vanemapensioni eesmärk vähendada ebavõrdset olukorda, kus lapse kasvatamise tõttu töölt eemal olev lapsevanem saab väiksemat pensionit. Tema hinnangul on kavandatav pensionilisa märkimisväärne, sest arvestuste järgi hakkab näiteks kahe lapse vanem saama aastas juurde 13. pensioni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles