FOTOD ⟩ Balti riigid kaotasid ametlikult reisipiirangud

BNS
Copy

Leedu, Läti ja Eesti välisminister kirjutasid reedel Riias alla vastastikuse mõistmise memorandumile, millega kaotati ametlikult reisipiirangud kolme riigi vahel ning taastati kodanike ja elanike vaba liikumine maanteedel, raudteedel, laevade ja lennukitega, teatas Leedu välisministeerium.

«Tänane sündmus tähistab mitmel põhjusel olulist verstaposti Covid-19 kriisist väljumise protsessis. Kõigepealt tähistab see esimest sammu füüsiliste sidemete ja riikidevahelise vaba liikumise taastamise suunas, mis katkes Covid-19 viiruse leviku tõttu,» seisab ministrite ühisavalduses.

Välisminister Reinsalu kinnitas, et Balti riikide vaheliste piiride avamise otsus põhines sarnasel epidemioloogilisel olukorral Eestis, Lätis ja Leedus. «Kohtumine Riias on esimene samm tavaellu naasmisel ja sümboolse tähendusega, näitamaks vajaliku tööalase reisimise võimalikkust Balti riikide vahel,» lisas Reinsalu. «Covid-19 kriis tõi välja, kuivõrd oluline on koostöö riikide vahel, mis Balti riikide vahel on traditsiooniliselt väga lähedane.»

Alates reedest võivad Eesti, Läti ja Leedu riigipiire ületada isikud, kellel ei esine haigusnähte ja kellel on Eesti, Läti või Leedu kodakondsus, elamisluba, elamisõigus või kelle alaline elukoht on rahvastikuregistri järgi ühes Balti riikidest. Leedust ja Lätist Eestisse saabujad ei pea enam viibima 14 päeva isolatsioonis. 

Kolmandatest riikidest saabujad peavad end endiselt kaheks nädalaks isoleerima.

Esmaspäevast alates saavad ka Leedu ja Poola kodanikud äri, töö või õpingute eesmärgil vastastikku piiri ületada.

Välisminister Urmas Reinsalu viibib täna Riias, et kirjutada koos Läti ja Leedu välisministriga alla kolmepoolsele vastastikuse mõistmise memorandumile. Välisministrid tegid kohtumise raames ühisavalduse, kus rõhutatakse koostöö olulisust nii Balti riikide vahel kui ka teiste partnerriikide ja ELiga, seda muuhulgas kriisist väljumise kavandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles