Dombrovskis: taaskäivitamine peab toetama ka Kesk- ja Ida-Euroopat

BNS
Copy
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: VIRGINIA MAYO/AFP/Scanpix Baltics

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ütles esmaspäeval intervjuus ETV saatele «Välisilm», et praeguses majanduskriisis on lisaks Lõuna-Euroopale Kesk- ja Ida-Euroopa riikidel suhteliselt väiksemad võimalused majanduse taaskäivitamist rahastada. 

Euroopa Liit peab tema sõnul ka seda piirkonda täiendavalt toetama.

«Mis puudutab Euroopa majandust, siis tõepoolest me ootame üsna sügavat langust. Euroopa Liidus tervikuna kahaneb majandus 7,4 protsenti ja majanduslangus ootab kõiki Euroopa Liidu riike, nii et see on sümmeetriline majanduslik šokk ehk see puudutab kõiki Euroopa Liidu liikmesriike,» rääkis Dombrovskis.

Asepresidendi arvates sõltuvad kriisi tagajärjed sellest, milliseks  kujuneb epidemioloogiline olukord. 

«See sõltub, milliseks kujuneb epidemioloogiline olukord. Praegust majandusprognoosi ümbritseb ebakindlus epidemioloogilise situatsiooni tõttu. On teatud stsenaariumid, millega komisjoni majandusprognoos arvestab, nii et see sõltub sellest, kas need stsenaariumid täituvad. Kui tuleb epideemia teine laine ja täiendavad piirangud, siis võivad majanduslikud tagajärjed olla veel negatiivsemad. Aga kokkuvõttes sõltub see nüüd sellest, kuivõrd me suudame säilitada Euroopa majanduse tootmisvõimekust. Mida enam me suudame praegu ettevõtteid kaitsta, seda enam me suudame kaitsta töökohti ja inimeste sissetulekut praegu ja seda kiiremini saab majandus taastuda pärast,» seletas Dombrovskis.

«Mis puudutab Kesk- ja Ida-Euroopat, siis muidugi on alati oluline üle korrata seda, mis on sellele regioonile oluline. Me rääkisime just järgmisest pikaajalisest eelarvest. See ei saa olla üksnes arutelu Põhja ja Lõuna vahel. Kesk- ja Ida-Euroopa riikide muresid tuleb samuti arvesse võtta. Ja nagu alati sellistes küsimustes, eeldab see nende riikide initsiatiivi võtmist ja koordineeritud tegutsemist,» jätkas asepresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles