Riigisekretär: terviseametil on need pädevused juba praegu olemas (10)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Riigisekretär Taimar Peterkop
Riigisekretär Taimar Peterkop Foto: Sander Ilvest

Riigisekretär Taimar Peterkop ütles «Aktuaalse kaamera» otsestuudios hädaolukorra seaduse terviseameti otsuseprotsessi kohta, et need pädevused on juba praegu ametil olemas, kuid eelnõus on see lihtsalt täpsemalt kirja pandud. 

Täna teisel lugemisel olnud muudatusettepanekuga võetakse valitsuselt eelnõuga kavandatud pädevus sekkuda hädaolukorra ajal terviseameti otsuseprotsessi. Valitsus ei saa õigust käskida hädaolukorra lahendajat piiranguid kehtestada. Iga asutus teeb oma otsused ja vastutab nende eest ise. 

Riigisekretär Taimar Peterkop ütles, et seda seadupaketti on vaja. «Loomulikult on neid vaja, muidu poleks seda eelnõu menetlusse antud,» ütles Peterkop.  Seda on vaja, et eriolukorrast sujuvalt välja tulla ning viiruse teiseks laineks olla valmis. 

Terviseameti otsustusprotsessi kohta ütles Peterkop, et terviseametil on see juba praegu olemas. «Meie hinnangul on terviseametil juba olemas erinevate seaduste koosmõjus selline pädevus. Nüüd õigusselguse huvides kirjutatakse need seaduses lahti lihtsalt,» selgitas riigisekretär. 

Ka riigisekretärile tuli täna riigikogus toimuv üllatusena. «Eks hommik on õhtust targem. Siin tuleb rahulikult vaadata erinevaid sätteid koosmõjus. Üllatusena tuli ka mullegi, kui ma nägin neid sõnavõtte riigikogus, mure, et terviseametile antakse liiga palju õigusi ning valitsusele tuleks rohkem õigusi anda. Kuid siis hääletati selle poolt, mis võttis valitsuselt õigused ära ning andis ametile juurde,» nentis Peterkop. 

Kui aga president jätab kuulutamata hädaolukorra ja nakkushaiguste ennetamise ning tõrje seaduse, siis on kaks võimalust: jätkata eriolukorraga või eriolukord lõpetada nii ära, et kõik meetmed lõppevad ära. Riigisekretäri sõnul otsus tuleb selle nädala jooksul. 

Reedel kirjutasid nii vandeadvokaat Leon Glikmann ja endine riigikohtu esimees Uno Lõhmus Postimehes, et peavad eelnõu suureks probleemiks ka vähest õigusselgust ning inimeste põhiõiguste piiranguid. Neid küsimusi riigikogu ei muutnud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles