Järelvaadatav ⟩ Eesti kutsel kogunesid maailma riigid ÜRO Julgeolekunõukogu koosolekule (8)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Täna möödub 75 aastat Teise maailmasõja lõpust Euroopa pinnal. ÜRO Julgeolekunõukogu eesistujana korraldab Eesti selle märkimiseks rahvusvahelise kõrgetasemelise kohtumise Euroopa julgeoleku teemal «75 aastat Teise maailmasõja lõpust Euroopa pinnal: õppetunnid rahvusvaheliste kuritegude ennetamiseks tulevikus, Julgeolekunõukogul lasuv vastutus». 

Praeguse seisuga on osalust kinnitanud ligi 50 välisministrit – muu hulgas näiteks Saksamaa, Prantsusmaa, Soome, Rootsi, Norra, Keenia, Brasiilia ja Madagaskari välisminister. 

Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Eero Vabamägi

«Praegusel ajal seisab maailm silmitsi ühe viimaste kümnendite suurima kriisiga. Seda suurem on meie kohus meenutada ühte kõige valusamat peatükki meie ühisest ajaloost, mälestada kõiki hukkunuid ja veenduda, et me ei unustaks kunagi selle tragöödia õppetunde,» sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

Välisministri sõnul kogunevad Eesti kutsel riigid esmakordselt alates pandeemia puhkemisest ÜRO egiidi all sedavõrd suurel arvul ja kõrgel tasemel. «Olen viimaste nädalate jooksul paljude oma kolleegidega isiklikult suhelnud ja mul on väga hea meel, et kõrgetasemeliseks aruteluks tuleb virtuaalselt kokku ligi 50 välisministrit kogu maailmast,» kinnitas välisminister Urmas Reinsalu.

Üritusel arutatakse sõjajärgse maailmakorralduse õppetunde, aga ka tuleviku proovikive. Arutelu all on ka praegune julgeolekuolukord ja konfliktid Euroopas.

Reinsalu:  kahjuks pole kõik võtnud kuulda Teise maailmasõja õppetunde

Kohtumisel rõhutas välisminister Urmas Reinsalu Eesti sõnavõtus, et kahjuks pole konfliktid Euroopas lõppenud ning Venemaa agressioon Ukraina ja Gruusia vastu jätkub.

Reinsalu sõnul on see vastuolus Teise maailmasõja kolme suurima õppetunniga: kaitsta oma vabadust, mõista hukka ebaseaduslik jõukasutamine ning teha koostööd rahu saavutamise ja hoidmise nimel. «Teine maailmasõda on tragöödia, mis tõi inimkonnale kirjeldamatuid kannatusi – eriti Euroopas, aga ka Aasias, Aafrikas, Vaikse ookeani piirkonnas ja mujal maailmas ning mille tulemusel hukkus enam kui 40 miljonit tsiviilisikut ja 20 miljonit sõdurit. Mälestame kõiki hukkunuid,» sõnas Eesti välisminister.

Sõnavõtus taunis Reinsalu püüdlusi ajalugu moonutada. «Tunnustame liitlasvägede ajaloolist rolli ja ohverdusi, et purustada natsism ja lõpetada holokaust. Samal ajal mõistame hukka katsed manipuleerida ajalooga ja õigustada Molotovi-Ribbentropi pakti, nagu oleme näinud tegemas Vene Föderatsiooni,» ütles Reinsalu. Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et paraku ei tähendanud Teise maailmasõja lõpp Ida-Euroopa riikide jaoks diktatuuri lõppu ning hädavajalik on anda Nõukogude režiimile ja teistele diktatuuridele Euroopas selge moraalne hukkamõist ja õiguslik hinnang.

Välisministri sõnul ei ole kahjuks kõik Euroopas võtnud õppust Teise maailmasõja kogemustest ega loobunud sõjalise jõu jõhkrast kasutamisest riikidevahelistes suhetes. «Mõistame hukka suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõtte jätkuva rikkumise Euroopas – Venemaa Ukraina-vastase agressiooni Donbassis, Krimmi illegaalse anneksiooni ja Gruusia alade okupeerimise,» ütles Reinsalu. Ta lisas, et meil lasub kohus rakendada mittetunnustamise poliitikat.

Arutelu juhib ja Eesti sõnavõtuga esineb välisminister Urmas Reinsalu. Teavitajad: Euroopa Liidu kõrge esindaja Josep Borrell,  ÜRO poliitikavaldkonna asepeasekretär Rosemary DiCarlo, ja Yale’i ülikooli professor Timothy Snyder. Üritus on inglise keeles.

Reinsalu sõnul on Eesti enda ajalugu muutnud meid maailma ühe kõige tähtsama rahu ja julgeolekut tagavas otsustuskogus veelgi kindlameelsemaks ühiste väärtuste ja julgeoleku hoidmisel. «Kahjuks ei toonud Teise maailmasõja lõpp sugugi kõigile rahu ja julgeolekut, vaid paljud riigid kannatasid veel pikalt pärast 1945. aastat. Eesti jaoks lõppes Teine maailmasõda alles 1994. aastal, kui lahkusid Vene väed. Ka praegu ei ole Euroopas täielik rahu, agressioon Ukrainas ja Gruusias jätkub. On oluline, et arutaksime mineviku õppetunde, vaataksime ausalt otse praegustele julgeolekuohtudele ning seisaksime rahvusvahelise õiguse eest vankumatult ka tulevikus,» rõhutas välisminister Urmas Reinsalu.

Esialgne ajakava:

17 Välisminister Urmas Reinsalu sissejuhatus

17.05 Euroopa Liidu kõrge esindaja Josep Borrell

17.15 ÜRO poliitikavaldkonna asepeasekretär Rosemary DiCarlo

17.25 Yale'i ülikooli ajalooprofessor Timothy Snyder

17.40–18.15 sõna saavad julgeolekunõukogu liikmed. Eesti sõnavõtt on protokollijärgselt viimane.

18.15–… sõna saavad teised ÜRO liikmesriigid

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles