Toobal: lükkasime Luige ettepanekud tagasi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu liige, mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatav Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et ärimees Jüri Luik tegi küll nende omavahelistel kohtumistel koostööettepanekuid, kuid ta lükkas need tagasi.

Täna pärastlõunal käisid nii Toobal kui Ester Tuiksoo kaitsepolitseis ülekuulamistel ning pärast seda esitati neile kahtlustus mõjuvõimuga kauplemises.

«Kahtlustuse sisu oli täpselt see, mida Keskerakond oma pressiteates juba laupäeval ütles: puudutab ärimehe-ettevõtja Jüri Luige annetust Keskerakonnale. Meie andmetel on Jüri Luik teinud Keskerakonnale annetuse 500 eurot, kahtlustuses seisab number 600 eurot – see ongi kogu erinevus, mille üle prokuratuur meiega pahandas, et me esitame valeandmeid. Aga meie lähtume sellest, kuidas meil on vormistatud paberid.» rääkis Toobal.

Tema sõnul jagunesid annetused kahte ossa – ühel korral 300 ja teisel 200 eurot. Mõlemad andis ärimees sularahas ja selle kohta on vormistatud erakonnal ka kaks sissetuleku orderit.

«Ja siis justkui mina ja Ester Tuiksoo oleks kasutanud oma mõjuvõimu, mõjutamaks Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et too Jüri Luige ettevõttele soodsaid otsuseid langetaks,» rääkis Toobal. Ta kinnitas, et pole Mutliga sel teemal kordagi kohtunud. «See, et Jüri Luik kusagil kellelegi võib rääkida, et Toobal lubas midagi korraldada, siis see on väljamõeldis.»

Toobal rõhutas, et ei tunnista end mõjuvõimuga kauplemises süüdi ja ütles sedasama ka kaitsepolitseis.

Toobal on oma sõnul Jüri Luigega kohtunud kahel korral – 28. juulil ja 30. augustil, kokku oli lepitud ka kolmas kohtumine, aga Toobal ei soovinud temaga enam suhelda. «Ta oli väga ebameeldiv suhtleja. Ma ei ole küll doktor, aga ma arvan, et kaitsepolitsei või prokuratuur võiks ta saata meditsiinilisele uuringule, enne kui temaga tegemist teha,» põhjendas erakonna peasekretär.

«Viimasel korral kohtusid temaga kolm erakonna büroo töötajat, kes andsid talle kõik dokumendid, mis puudutasid tema annetusi, samuti minu allkirjastatud kirja, kus me kirjutasime, et aitäh tehtud annetuste ja maailmavaate propageerimise eest, aga me ei taha ei temaga erakonna-alaselt koostööd teha ega saa vastu võtta ka tema ettepanekuid koostööks sihtasutusega Tallinn 2011, sest need pole minu pädevuses, mina sellega tegeleda ei saa ega taha.» Toobal kinnitas, et seda Jüri Luik oli palunud tal uurida küll.

«Tänaseks on selgeks saanud, et see kõik oli kõik provokatsioon, et toodi selline pätt ja kaabakas meile asju korraldama,» leidis Toobal. Tema sõnul rääkis Luik kohtumistel nii palju, et ta ei jõudnud kõike kuulatagi.

Toobal kordas, et ei kavatse üheltki kohalt tagasi astuda, sest see tähendaks, et ta tunnistab oma süüd. «Mina oma süüd selle juhtumi puhul ei tunnista. Süüdi saab tunnistada Eesti Vabariigis vaid kohus, asi pole praegu veel kohtussegi jõudnud. Kui prokuratuur teeb mingi käigu, olgu see või kahtlustuse esitamine, siis mina sellest lähtuvalt enda otsuseid küll ei tee.»

Riigiprokuratuuri kahtlustuse kohaselt mõjutasid Keskerakonna juhatuse ja riigikogu liikmed Tuiksoo ja Toobal nii Tallinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles