Viimsi volikogu sotsid hakkasid toetama Keskerakonda, koalitsioonilepe läheb ümbertegemisele (11)

Copy
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Eero Vabamägi

Kohalike omavalitsuste valimistel sotsiaaldemokraatide ridades kandideerinud Viimsi abivallavanem Annika Vaikla ja vallavolikogu liige Raimo Tann otsustasid liituda Keskerakonnaga, ühtlasi lahkub sotside fraktsiooni ridadest endine minister ja praegune Viimsi vallavolikogu liige Urve Palo.

Sellega lõpetavad koalitsiooni kuuluvad sotsid Viimsi vallavolikogus tegevuse ja valla koalitsioonileping läheb ümbertegemisele. 2017. aasta kohalike valimiste järel sõlmisid Viimsis koalitsioonilepingu Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja valimisliit «Rannarahvas». Tõenäoliselt kaasatakse sotside asemel võimuliitu Keskerakond.

«Sotsiaaldemokraadid on mulle olnud heaks perekonnaks ning mind poliitilisel teel hoidnud ja toetanud. Viimase aasta jooksul on aga toimunud paigalseis, kuid Viimsi vald vajab tulevikku vaatavat ja elujõulist erakonda,» lausus Annika Vaikla. Vaikla sõnul nõuab poliitiline muudatus koalitsioonileppe avamist, kuid suuri korrektiive ei ole plaanis teha.

Võimuliit Keskerakonnaga toob uusi võimalusi

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonist lahkub ka Urve Palo, kes jätkab Viimsi vallavolikogus parteituna Keskerakonna toetamist. Palo kinnitas Postimehele antud intervjuus, et vallavanem Illar Lemettile tal etteheiteid ei ole. «Pigem vastupidi. Lühikese aja põhjal, mil Lemetti on ametis olnud, saan öelda, et tegu on tugeva juhiga,» kinnitas ta.

Urve Palo sõnul lakkas pärast seda, kui Annika Vaikla ja vallavolikogu liige Raimo Tann otsustasid liituda Keskerakonnaga tegelikult Viimsi volikogus olemast Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon. «Selles mõttes ei muutunud oluliselt mitte midagi, sest samad inimesed on valla juhtimise juures edasi. Lihtsalt läbi selle, et nad kahekesi astusid Keskerakonda lakkas sotside fraktsioon olemast. See on lihtsalt lihtne ja loogiline asjade käik, see ei ole seotud kellegi tööga (vallavanem Illar Lemetti - toim.),» põhjendas ta.

Urve Palo toetab otsust juhul, kui see muudab koalitsiooni tugevamaks. «Viimsi seisukohast, mis seal salata, kui Keskerakond on kaasatud koalitsiooni ja samal ajal on Keskerakond Tallinnas võimul, siis see on Viimsile kasulik. Kindlasti on lihtsam teha koostööd näiteks transpordi küsimustes,» kirjeldas Palo. «Koalitsioonilepe vaadatakse üle ja võib-olla midagi lisatakse. Selle muutmine on loogiline, sest kui üks partner muutub, siis koalitsioonileppe ikkagi avatakse ja allkirjastatakse uuesti. Ma ise ei näe, et selles oleks suuri muutusi vaja teha, sest sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna maailmavaade ja valimislubadused on kohalikul tasandil sarnased,» selgitas ta.

«Nähtavasti läheb ülevaatamisele investeeringute kava. Küsimus on selles, et kuna meil on kriisiolukord ja maksulaekumised vähenevad kõigile omavalitsustele. Koostöös uue partneriga vaatame üle, kas suudame kõike lubatut ellu viia või peame tegema mingeid kärpeid,» tõi ta näiteks.

Annika Vaikla ütles Postimehele, et sotsiaaldemokraatide leerist lahkumist plaanis ta umbes märtsist. «Kaalusin seda maksimaalselt paar kuud. See on siis esimesest mõttest kuni tänase teostuseni,» lausus ta. «Poliitikas on ikka soov midagi ära teha. Minu sooviks on Viimsi elanikele võimalikult hea keskkonna loomine. Ma lihtsalt tunnen, et Keskerakonnas olles on mul paremad võimalused,» selgitas Vaikla.

Viimsi vallavalitsus tegeleb täna eriolukorrast väljumisega. «Vaatame üle investeerimiskava, millega saame jätkata ja kus on vaja kärpida. Kui Keskerakond on oma plaanid koalitsioonileppesse lisanud, siis investeeringud vaadatakse üle ka lähtuvalt Keskerakonna mõtetest ja lubadustest. Täna on veel vara öelda, mida täpselt tegema hakkame,» nentis Annika.

Vaikla selgitas, et kriis mõjutab Viimsi tulevikuplaane. «Peame volikogust uutele tegevustele loa saama. Keskerakonnaga liitumine toob ka uusi investeeringu vaateid juurde,» avaldas ta lootust. «Suvel ootab ees üks suuremaid investeeringuid Viimsis: kultuurikeskus Artium, mida on toetanud Isamaa, SDE ja Reform. Loodan, et ka keskerakondlased toetavad seda edasi. Piisavalt lasteaiakohti, koolid – need sammud on prioriteetsed. Ka sotsiaalplaanid on ka väga tähtsad, eriti nüüd eriolukorrast väljumisel,» kinnitas Annika Vaikla Postimehele.

Vangerdus tehti salaja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Rannar Vassiljevi sõnul korraldati vangerdus Viimsis partei teadmata. «Annika Vaikla ja Raimo Tanni väljaastumisest sai erakond teada hommikul läbi äriregistri. Veidi hiljem lisandus info, et ühes Urve Paloga liitutakse Keskerakonna fraktsiooniga. Varasemalt meil neist mõtetest teadmist ei olnud,» nentis Vassiljev Postimehele.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär andis mõista, et tihti parteivahetuste põhjuseid avalikult välja ei öelda. «Mõnikord annab tulevik vihjeid, kust neid otsima peaks. Kindlasti saab olema huvitav jälgida Urve Palo naasmist poliitikasse, mis toimub siis seekord Keskerakonna rüpes. Millega ei saa aga kuidagi nõustuda, on endiste sotside avaldatud mõte, et me oleme Keskerakonnaga ideoloogiliselt sarnased. Pärast valitsuse moodustamist EKREga on sel väitel väga vähe tõepõhja,» lausus ta.

Rannar Vassiljev kinnitas Postimehele, et sotsiaaldemokraadid tegutsevad Viimsis edasi jätkuvalt Pille Petersoo juhtimisel, kes valiti veebruaris Annika Vaikla asemel osakonda juhtima. «Vastukaaluks (toimunule - toim.) – sügisest alates on sotsiaaldemokraadid naasnud omavalituste juhtimise juurde kolmes maakonnakeskuses: Rakveres, Tartus ja Valgas,» on SDE optimistlik. 

Koalitsioonipartnerid erakonnavahetusest

Koalitsioonilepe vaadatakse üle, aga suuri muudatusi poliitika osas ei ole kavas.

«Kohalikul tasandil me ei tee suuri erisusi parteide ideoloogiate ja poliitikate vahel. Teeme koostööd eelkõige inimestega ja meil on varasem pikaajaline koostöö Urve Palo, Annika Vaikla ja Raimo Tanniga. Senine koostöökogemus annab kindlust, et meie hea koostöö saab jätkuda ka edaspidi,» ütles Viimsi valla koalitsiooni esimees, reformierakondlane Märt Vooglaid.

Vooglaid lisas, et koalitsioon laieneb seniste Keskerakonna liikmete võrra. «Hea meel on tõdeda, et tänast Viimsi vallavalitsust juhitakse üle 80% valijate toetusel,» ütles Vooglaid.

«Keskerakonna kaasamine Viimsi vallajuhtimisse tugevdab meie meeskonda ning loob laiapindsema koostöö ka Viimsi vallavolikogus. Kohaliku tasandi poliitikas on ikkagi kõige olulisemad inimesed. Kui koostöö on hea, siis ei ole oluline, millise erakonna fraktsiooni keegi kuulub. Urve Palo, Raimo Tanni ja Annika Vaiklaga on Isamaal väga hea pikaaegne koostöö ja omavalitsusjuhtimise kogemus ning loodame seda uues formatsioonis ka jätkata,» ütles Jan Trei (Isamaa) Viimsi koalitsiooni aseesimees ning volikogu liige.

2017. aasta oktoobris toimunud valimistel sai Reformierakond Viimsi volikogus üheksa, Isamaa kolm, sotsid kaks, Konservatiivne Rahvaerakond kaks, Keskerakond kaks, valimisliit Kogukondade Viimsi kaks ja valimisliit Rannarahvas ühe koha.

Reformierakonna, Isamaa, sotside ja valimisliidu Rannarahvas koalitsioonil oli seni Viimsi volikogus 15 kohta 21st.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles