Seppik: pommi-Jüri otsis Toobali ja Tuiksooga väga intensiivselt kontakti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna väitel on kahtlustus seotud ärimees  Jüri Luige (alumisel pildil) tehtud annetusega.
Keskerakonna väitel on kahtlustus seotud ärimees Jüri Luige (alumisel pildil) tehtud annetusega. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik ütles, et teda kui politsei taustaga inimest teeb ettevaatlikuks see, kui intensiivselt oli Jüri Luik Keskerakonna juhatuse liikmete Priit Toobali ja Ester Tuiksooga kontakti otsinud.

«Mind teeb väga ettevaatlikuks see, kui intensiivselt see niinimetatud pommi-Jüri, nagu teda Võrus nimetatakse ehk Jüri Luik Priit Toobali ja Ester Tuiksooga kontakti otsis. See oli peaaegu füüsilise mõjutamise piiri peal, nagu Ester Tuiksoo väitis. See tegi mind väga ettevaatlikuks, sest politsei taustaga inimesena ma tean, kellega tegemist on,» ütles Seppik Postimehele. «Ta otsis kontakti nii enne annetuse tegemist kui pärast seda ja vist veel ka detsembri lõpus. See tekitab ka normaalse mõistusega inimeses kahtlusi, aga minu puhul eriti.»

«Peale läbiotsimiste pole mingeid muid menetlustoiminguid nendega toimetatud. Postimehel oli küll õigus, Priit Toobali kodu tõesti otsiti läbi nii maal kui linnas, auto kaasa arvatud. Selleks peab olema teatavasti riigikogu liikme puhul õiguskantsleri sanktsioon, seda Toobal oma väitel näinud ei ole.»

«Varem ei tohtinud riigikogu liikme kodu üldse läbi otsida, nüüd võib, aga siin on teatud piirangud ja see on väljendus- ja tegevusvabaduse tagamiseks, mida nimetatakse puutumatuseks,» sõnas Seppik.

See, kas kogu menetlus puudutab vaid 500 euro annetamist või ka midagi muud, on Seppiku sõnul järgmine küsimus, mida erakond ei tea. «Arutasime seda täna suhteliselt pimemeetodil, sest kahtlustust esitatud ei ole.»

Kui prokuratuur peaks Toobalile ja Tuiksoole esitama kahtlustuse, on Seppiku sõnul juba teine lugu: «Mina olen seisukohal, et kui oled kahtlustatav riigikogu liige, siis on väga raske töötada erakonna juhtorganis. Aga see on minu isiklik arvamus, seda juhatus ei jaganud ja ega ma väga seda ka ei nõudnud, sest täna ei ole kahtlustust.»

«Meil võib olla küll Keskerakonnas poliitilisi erimeelsusi, kuid antud juhul on küsimus inimeste saatuses. Siin on minu jaoks teine vaatenurk – juristina pean lugu süütuse presumptsioonist ja siin on asi niivõrd konkreetne, et ühe liigse liigutuse tegemine või sõna lausumine mõjutab inimese saatust ja seda ei ole vaja,» lausus Seppik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles